Film / seriál

Ve(ne)smírní borci

Sci-fi komedie Galaxy Quest

Řešit i mezigalaktické konflikty v bezpečí kulis filmového studia je pohoda. Co když se ale z kulis stane realita?

Skvělá komedie Galaxy Quest parodující nejen slavný seriál Star Trek tento scénář bravurně zpracovává. Parta herců, kteří ve svých rolích vždy vše s přehledem vyřeší, dostane nečekanou příležitost prokázat svou odvahu při setkání s opravdovými mimozemšťany ve skutečném vesmíru. Je jasné, že z hrdinů se stávají strašpytlové a jediné, na čem jim záleží, jsou oni sami. Při sledování boje excentrických herců s vetřelci z vesmíru půjdete do kolen, hlavně díky geniálním výkonům Sigourney Weaver a Alana Rickmana.

Šílení trekkies

Galaxy Quest možná není až tak daleko od představ zarytých fanoušků sci-fi, kteří se schází na nejrůznějších „conech“ po celém světě. Převléknou se za své hrdiny, sledují nejlepší epizody oblíbených seriálů a sérií, zúčastňují se nejrůznějších burz, a to vše v kulisách jejich oblíbeného pořadu. V podobných kulisách i oblecích také už roky hrají televizní hvězdičky, když se stane něco neuvěřitelného. Mimozemšťané, kteří zachytili vysílání jejich pořadu ve vesmíru, jej považují za reálný a rovnou „zkouknou“ všechny série, jelikož je považují za reálné historické dokumenty. Rozhodnou se proto posádku pozemských superhrdinů dopravit do své kosmické lodi a aby je příliš nevylekali, postaví jim dokonalou repliku prostředí podle jejich seriálu. Herci tak nejdřív netuší, kde jsou, dokonce jeden prohlásí ohromeně: „Obvykle je to jen něco z kartonu v něčí garáži.“ Jelikož si myslí, že je na nějakém „conu“.

A tak se rozjede bláznivá jízda vesmírem, na jejímž úspěchu závisí nejen osud Země, ale také celé rasy mimozemšťanů. Samozřejmě je Galaxy Quest plné nespočtu aluzí na legendární Star Trek, ale zároveň celý příběh obstojí sám o sobě, takže se u něho pobaví i divák klingonštinou nedotčený. 

Obrovskou zásluhu na úspěchu této komedie má herecké obsazení. Neplatí totiž, že do zdánlivě primitivních filmů nepotřebujete velké herce. Naopak, pokud chcete natočit skvělou komedii, musíte mít herecké machry. A hvězdných jmen je tu požehnaně ‒ dámské části kraluje Sigourney Weaver, vedle ní exceluje se svým ledovým výrazem Alan Rickman a svůj komediální talent opět skvěle zúročuje Tim Allen, ale nepřehlédnutelní jsou také Tony Shalhoub a Sam Rockwell.

Galaxy Quest je neskutečná jízda, u níž hlavní tvůrčí trojlístek, režiséra Deana Parisota a scenáristy Roberta Gordona s Davidem Howardem, budete podezřívat z nadměrného užívání omamných látek, ale bavit se budete královsky. 

Galaxy Quest

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,1 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Dean Parisot

Scénář Robert Gordon, David Howard

Obsazení Tim Allen, Alan Rickman, Sigourney Weaver, Tony Shalhoub, Sam Rockwell, Daryl Chill Mitchell, Enrico Colantoni

Délka 102 min.

Rok 1999

Cinemax úterý 23. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC