Film / seriál

Úsvit upírů

Úsvit upírů

Móda upírských příběhů zdaleka není záležitostí posledních několika let. S povedeným krvákem přišlo duo Robert Rodriguez a Quentin Tarantino třeba v roce 1996.

Gangsterští bratři jak se patří, Seth a Richie Geckovi, si chtěli trochu vylepšit rozpočet vyloupením banky. Loupež byla úspěšná, všechno běželo jako na drátkách a vzali s sebou i pojistku, vyděšenou rukojmí Glorii. Pak už zbývalo jen dostat se do Mexika. Jenže Richie zůstal na chvíli s Glorií sám… Jednoduchá práce se začíná komplikovat, ale to nejhorší Geckovy teprve čeká. Sice už mají nová rukojmí, pastorskou rodinku, ale až v mexickém baru Titty Twister uvidíme, jak moc jsou oddaní svému Pánu. Místní štamgasti totiž nejsou jen tak obyčejní opilci…
 
Film Od soumraku do úsvitu je trochu jako kentaur, složený ze dvou polovin – první část je vlastně klasická gangsterka a druhá zas upířina jako vyšitá. Žádný přechod, prostě skočíte rovnýma nohama z jednoho do druhého. Fanoušky Quentina Tarantina potěší hlavně začátek, kde uslyší přesně ty typy dialogů, na jaké byli zvyklí z legendárního Pulp Fiction. Následující pasáže už jsou absurdním masakrem plným sekání hlav a krucifixů. Diváci se při fandění postavám většinou dělí na pistolníky, nebo upíry, tak či tak si tento film rozhodně zapamatujete.

Bratři Seth (George Clooney) a Richie (Quentin Tarantino) jsou podivíni, blázni, vyšinutci, prostě postavy, které může vymyslet jedině Tarantino. Brilantně napsané dialogy plné absurdit i geniálních doslovností vás budou bavit během celého filmu, i když s přibývající stopáží postupně řídnou. Rodriguez se jako režisér prosadil hlavně v násilnických scénách, ať už v té úvodní, kdy bratři zastřelí prodavače v obchodě, nebo v závěrečné sekvenci v baru Titty Twister. Scény nejsou vůbec realistické, jde jen o velmi rychlé prostřihy s cákanci krve a dalšími tělními tekutinami. Vše samozřejmě dovedeno ad absurdum, Rodriguezovi jde hlavně o sekání končetin a vybuchující hlavy, protože z této násilné bizarnosti pramení veškerá závěrečná komika. Podívaná pro děti to není, ale hororové mrazení taky nečekejte, spíš výbuchy smíchu, případně zhnusení. Záleží na tom, zda jste pistolníci, nebo upíři.

Za zmínku také stojí výkon George Clooneyho, pro nějž to byl debut v kasovním trháku. Seth v jeho podání působí chvílemi úplně normálně, protože není tak výbušné povahy jako brácha. Klid a racionalita, s nimiž ke všemu přistupuje, jsou však až děsivé. Už tady Clooney odhaluje svou největší hereckou devízu – minimalisticky zahraného tajemného elegána, kterého ženy milují a muži se jím chtějí stát. Byť postava Setha je v tomto asi trochu extrémní příklad…

Bláznivě brutální podívaná, balancující na hranici geniality a těch nejhorších béček, v tom se ukrývá síla spojení Roberta Rodrigueze s Quentinem Tarantinem. A také hlavní kouzlo filmu Od soumraku do úsvitu, který budete buďto milovat, nebo nenávidět. My volíme rozhodně to první.

Od soumraku do úsvitu

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,2 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Robert Rodriguez

Scénář Quentin Tarantino

Obsazení Harvey Keitel, George Clooney, Quentin Tarantino, Juliette Lewis, Cheech Marin, Fred Williamson, Salma Hayek

Délka 105 min.

Rok 1995

Cinemax pátek 5. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC