Film / seriál

Úlet

Americká komedie Připoutejte se, prosím!

Bezpečnostní pásy budete potřebovat i doma na gauči, jinak se smíchy svalíte na zem.

Bláznivá komedie Připoutejte se, prosím! paroduje snad všechny známé americké filmy ze sedmdesátek. A vůbec se s tím nepáře. Na letišti i palubě letadla se tak budou dít opravdu bláznivé věci. Třeba když všechny postihnou žaludeční obtíže nebo když se řízení letadla ujme psychicky labilní kapitán. V tomto filmu na vás čeká jeden gag za druhým. Navíc v hlavních rolích se představují herecké hvězdy, které do té doby hrály jen seriózní role, třeba Peter Graves nebo Lloyd Bridges. Jestli jste se báli létat, tak tato komedie vás strachu zaručeně zbaví.   

V této komedii najdete kus cimrmanovské absurdity i švejkovské doslovnosti

Připoutejte se, prosím! patří do ranku komedií, které jsou sice velmi předvídatelné a humor v nich je spíše banální, přesto jsou velmi zábavné. A důvodem nejčastěji je, že vše je banální a předvídatelné, jak jednoduché. Filmové komedie chtějí být dnes velmi moderní, radikální či cynické, jenže pak občas zapomenou být také vtipné. To se naštěstí v případě tohoto snímku nestalo. Takže hledáte-li nějakou letní oddechovku, tohle je to pravé. 

To nejlepší ze 70‘

Hlavní tvůrčí trojice Jerry Zucker, David Zucker, Jim Abrahams v pozici scenáristů i režisérů vychází ze známých amerických filmů. K nejvtipnějším patří asi aluze na Horečku sobotní noci (1977), kdy jeden z letců a letuška vzpomínají na své seznámení. Odehrálo se v tanečním baru a myslím, že za taneční výkony „letců“ na píseň Bee Gees by se nestyděl ani sám Travolta. Stejně tak některé scény z paluby letadla parodují o deset let starší dramatický snímek Letiště. Pokud však neznáte americké hitovky ze sedmdesátých let, zoufat nemusíte, i tak na vás čeká plno zábavy.

Klasika jsou hyperbolizované scény ‒ hysterická cestující dostane nejdříve facku, pak více facek a pak na konci fronty zájemců o „uklidňování“ čeká další pasažér s revolverem ‒ ale důvodem, proč byla tato komedie tak oblíbená, jsou především výkony hlavních hereckých hvězd. Kromě parodie známých filmů často parodují sami sebe v ikonických rolích, a to vše samozřejmě s naprosto kamennými výrazy obličeje. 

Českým divákům by se film Připoutejte se, prosím! měl zamlouvat. Je v něm kus cimrmanovské absurdity i švejkovské doslovnosti a to my Češi máme přeci rádi.

Připoutejte se, prosím!

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,4 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Scénář Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Obsazení Peter Graves, Kareem Abdul-Jabbar, Robert Hays, Julie Hagerty, Lloyd Bridges, Leslie Nielsen, Robert Stack

Délka 81 min.

Rok 1980

Cinemax středa 29. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC