Film / seriál

Trumbo

Trumbo
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Věděli jste, že i ve Spojených státech měli někteří autoři problém se svou tvorbou kvůli politice? Na konci 40. let byla jejich postrachem černá listina.

Dalton Trumbo nebyl jen hollywoodský elegán, především to byl excelentní scenárista a spisovatel, kterému se za svou kariéru podařilo získat tři Oscary. Ale kvůli obvinění z přílišné „levicovosti“ si pár měsíců poseděl za mřížemi a v 50. letech musel psát pod pseudonymy. Jaký vlastně byl jako člověk? A jaký byl poválečný Hollywood?

Trumbo (Bryan Cranston) byl intelektuál, který se stal hvězdou filmového průmyslu. Byl vtipný, sarkastický, měl ostrý jazyk a také byl neskutečně autorsky plodný. Jenže byl také komunista, což pro mnohé jeho spolupracovníky a nadřízené znamenalo něco podobného, jako být dnes teroristou. Film Trumbo vypráví příběh velkého člověka v historicko-biografickém mixu. Scénáře se ujal John McNamara a do režisérského křesla se posadil Jay Roach. Povedlo se této dvojici docenit jejich předchůdce a v mnohém zřejmě i vzor?

Děj začíná rokem 1947, kdy se mezi mezi „akci“ a „střih“ do Los Angeles zamíchalo ještě jedno výrazné slovo – komunismus. Speciální komise vyslýchala desítky lidí a snažila se najít komunistické záškodníky. Kdo odmítl vypovídat, automaticky spadl do škatulky nepřátel, což se stalo i Trumbovi. Takoví lidé byli obviněni z pohrdání kongresem, pokutováni, odsouzeni a nakonec i uvězněni. A na tomto historickém pozadí se odehrává příběh jednoho velkého muže, který se stává symbolem celé jedné generace umělců. Politice se samozřejmě nešlo vyhnout, ovšem není tím hlavním. Mnohem důležitější, naštěstí, jsou pro tvůrce jednotlivé postavy. A tak se seznámíte s Trumbovými kolegy i s loajální, milující, nenápadně pojatou manželku Cleo (Diane Lane) a jejich třemi dětmi. Obraz Trumba jako milujícího otce není ničím špatným, jen jsou možná příliš přeslazené scény, když své nejmladší dceři vysvětluje, jestli je, nebo není komunista. Jeho monolog je navíc určen spíš divákům, a tak si připadáte trochu jako tupci, když k vám mluví dospělý člověk jako k dětem ve školce. Ale to je naštěstí jen drobná výhrada.

Možná by však bylo lepší, kdyby byl Trumbo prezentován jako film na motivy... než jako životopisné drama. Politická situace je vykreslena poměrně reálně, ovšem některé dialogy jsou matoucí ve své jednoduchosti, zplošťují zbytečně některé postavy, protože z nich dělají černobílé figury. Pověstný hollywoodský idealismus a růžové brýle se tak nevyhnuly ani tomuto snímku. Nutno však dodat, že řemeslně, filmařsky je Trumbo skvělý, důraz na detail a dokonalá dobová výprava vám některé nedostatky vynahradí.

Trumbo

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Jay Roach

Scénář John McNamara

Obsazení Bryan Cranston, Elle Fanning, Diane Lane, Helen Mirren, Alan Tudyk, John Goodman, Adewale Akinnuoye-Agbaje

Délka 124 min.

Rok 2015

HBO2 pondělí 27. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC