Film / seriál

Ne/možnost volby

Rodinné drama Tichá země, dobrá země

Každý rodič chce své děti ochránit. Jenže co když musíte volit mezi svým štěstím a štěstím svého dítěte? Myslíte, že je to jednoduché? Zdánlivě ano, ale i tak vám mohou problémy potomstva řádně zkomplikovat život.

Myslíte, že je to jednoduché? Zdánlivě ano, ale i tak vám mohou problémy potomstva řádně zkomplikovat život. Sybille vede spořádaný život a jak se zdá, tak má našlápnuto i na politickou kariéru. Oblíbená ředitelka školy a kandidátka do zastupitelstva najednou místo oslovování voličů musí hájit svého syna. Spolužačka ho totiž obvinila z fyzického týrání. Nyní je na Sybille, aby očistila nejen svého syna, ale také vlastní jméno. Což na vesnici paradoxně není nic lehkého. Její volba byla jasná, jenže netušila, co vše ji bude stát. 

Kratší, ale silnější

Švýcarský krátkometrážní film Tichá země, dobrá země od Johannesa Bachmanna, který byl uveden v soutěži na 29. festivalu krátkých filmů v Bambergu, zachycuje velmi autenticky (někdy až nepříjemně), jak také funguje politika a čeho všeho se někteří v rámci politického boje neštítí. 

Morální dilema je zde jasné ‒ Sybille (Anna-Katharina Müller) si musí vybrat, zda bude spíš matkou, nebo úspěšnou političkou. Řešení je také jasné, samozřejmě dá přednost svému synovi. Tak čím je tento krátkometrážní snímek tak zajímavý? Vším, co se začne dít kolem. Je to vlastně jakási sociopolitická sonda do lidských duší, která bez skrupulí odkrývá naše horší stránky. I když snímek není inspirován skutečnými událostmi, velmi reálně zachycuje dobu, v níž se nachází současná společnost. 

A i když film nevznikl z nějakého „vnitřního puzení“ scenáristky a režiséra, je velmi emotivní. Lea Pasinetti a Johannes Bachmann dostali v rámci studia jednoduše zadání natočit krátký film na politické téma, a tak vznikla Tichá země, dobrá země. A podle festivalových ohlasů lze soudit, že to vzali za správný konec. Ve snímku totiž nejde jen o to, abychom se jako diváci znovu a znovu přesvědčovali, že i politika na komunální úrovni je špatná, ale jak jako společnost ztrácíme schopnost komunikovat spolu. Film je plný vyprázdněných frází a floskulí, které nic neříkají ani neřeší, ale jen překrývají skutečné problémy. Ve spojitosti se závažným obviněním Sybillina syna před námi vyvstane svět spíše jako z absurdního dramatu než reálného života.

A byť se jedná o studentský snímek, nelze mu upřít ani technickou kvalitu. I když je Tichá země, dobrá země dlouhá jen necelou půlhodinu, po zhlédnutí jí budete věnovat mnohonásobně více času při přemýšlení. Tento film totiž tne do živého. 

Zajímavost

Komunální politika má ve Švýcarsku podstatný význam. Většina politických stran má mnohem větší vliv na komunální úrovni než na celostátní.

Tichá země, dobrá země

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Johannes Bachmann

Obsazení Matthias Hungerbühler, Anna-Katharina Müller, Beren Tuna

Délka 25 min.

Rok 2018

Cinemax čtvrtek 22. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC