Film / seriál

Tohle je úkaz!

Dobrodružný film Burákový sokol

Každý má své sny a často pro jejich splnění udělá i nemožné, podobně jako Zak.

Ten ve snímku Burákový sokol neváhá utéct z pečovatelského domu jen proto, aby se stal opravdovým zápasníkem. A proč je Zak (Zack Gottsagen) v pečovatelském domě? Protože trpí Downovým syndromem, ale ani to přeci nemůže být překážka plnit si své sny. Na své cestě potká Tylera (Shia LaBeouf), společenského vyvrhele, ale jak už to tak bývá, ti dva se prostě měli najít. A tak je čeká dobrodružná cesta, která je možná lepší než vše, o čem doposud oba snili. 

Zatímco vy jste papírovali, my jsme dělali něco, čemu se říká žít svůj život, není to tak, kámo?

Zak nemá rodinu ani nikoho blízkého, proto skončí v pečovatelském domě, ale příliš mu to nevadí. Okamžitě se se všemi spřátelí, i s Eleanor (Dakota Johnson), laskavou mladou pečovatelkou. Jako skalní fanoušek wrestlingu sleduje Zak každý den starodávnou videokazetu, kterou mu dal zápasník jménem Salt Water Redneck (Thomas Haden Church), a Zak ho nepokrytě zbožňuje. Je odhodlaný dostat se do jeho wrestlingové školy, proto se neustále snaží utéct, až ho Eleanor musí označit za nebezpečného klienta. Zakův spolubydlící však lásku k wrestlingu nesdílí a denní sledování stejného videa pořád dokola mu moc nevyhovuje. Začne proto Zaka podporovat v útěku. A jedné noci nakonec sleduje, jak Zak bosý a jen v trenkách utíká oknem z domova…

Idylické dobrodružství

Ráno ho ve své rezavé lodi objeví Tyler (Shia LaBeouf), lovec krabů, který parťáka zrovna teď nehledá. Ale Zak je tak přesvědčivý, že se Tyler rozhodne mu pomoci. Nakonec je dostihne i Eleanor, která se Zaka snažila najít, aby neskončil v nechvalně proslulém státním ústavu. A tak se dá dohromady zvláštní trojice, která jen na voru pluje po Mississippi, aby jednomu bláznivému klukovi splnila sen.

Zní to všechno děsně sentimentálně a idylicky, ale je to vlastně dost dobrý biják. Především Zack Gottsagen v hlavní roli je skvělý. Známe spoustu filmů, v nichž superhvězdy hrají různě postižené postavy (a dostávají za to pak Oscary) a jde jim to opravdu výborně, ale pořád to jsou herci hrající postižené. Tím pravým ořechovým je teprve postižený herec hrající nějakou konkrétní postavu. Gottsagen se do toho opravdu opřel a podává famózní výkon. V nejmenším si nezadá s Johnson a LaBeoufem, kteří jsou ve svých rolích nenucení a velmi uvěřitelní. Johnson dokonce překvapuje svým humorem, je zřejmé, že při natáčení vládla výborná atmosféra a všichni si tento výlet do světa Huckleberryho Finna náramně užívají.

Film Burákový sokol má úžasnou atmosféru. Máte pocit, že všechno, co vidíte, zároveň také cítíte a slyšíte, jako byste byli s hlavními hrdiny na jedné lodi. Jsou tu močály, kukuřičná pole, plno krabů, vlhko i plísně, slyšíte bluegrass, country hudbu, gospel. Je to vlastně takový dobrodružný příběh pro dospělé, který je plný klukovského nadšení i neochvějného dětského, a o to upřímnějšího, odhodlání. 

Burákový sokol

Film / seriál
Hodnocení FDB 78 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Tyler Nilson, Michael Schwartz

Scénář Tyler Nilson, Mike Schwartz

Obsazení Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zachary Gottsagen, Bruce Dern, Thomas Haden Church, Jon Bernthal, John Hawkes

Délka 93 min.

Rok 2019

Cinemax neděle 20. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC