Film / seriál

Tajnostem věřil i Svěrák

Tajnosti – česká komedie

Film Alice Nellis v roce 2007 způsobil milý šok. Byl jiný a krásný. A ani po patnácti letech neztratil nic ze své působivosti.

S nečekanou lehkostí a půvabem Alice Nellis napsala a odvyprávěla příběh o dobře situované čtyřicátnici Julii, která se jednoho dne rozhodne opustit bezpečnou rutinu svého dosavadního života. Když ráno ve zprávách zaslechne, že zemřela jazzová zpěvačka a klavíristka Nina Simone, vzpomene si na dobu, kdy ji obdivovala a kdy její život plynul úplně jinak než dnes. A že je možná čas na to, aby si koupila piano, na které kdysi hrávala, ukončila vztah s milencem, kterého vlastně nemiluje, zjistila něco o životě své dospívající dcery nebo si promluvila s manželem, s nímž se už vlastně častěji míjí, než potkává. Sotva však začne svůj plán realizovat, život se jí najednou obrátí vzhůru nohama…

Skvělá herecká sestava 

Kromě originálního vyprávění, ve kterém jsou hrdinčiny pocity často zhmotňovány tancem a hudbou, měla Nellis štěstí i při výběru herců. Film stojí z velké části na výkonu představitelky hlavní hrdinky překladatelky Julie, kterou si zahrála zpěvačka Iva Bittová. Z její postavy dýchá opojení z cesty za novým životem, radost, kterou jí tenhle dosud nepoznaný den přináší. Svůj standardně precizní výkon odvedl i Karel Roden coby Juliin manžel, blýskla se i Martha Issová jako jejich dcera. A Miloslav König, majitel bazaru s hudebninami, který Julii učaruje, v Tajnostech debutoval takovým způsobem, že se z něho stal rázem tuzemský Brad Pitt. Oproti tomu zmíněný Karel Roden předvedl jedno z největších sexuálních selhání v dějinách českého filmu… 

Jdete za ním? Dneska nám tady celý odpoledne koncertoval. Pěkný to bylo.

Vyrobil si konkurenta

Tajnostem v době jejich vzniku uvěřil i režisér Jan Svěrák, který se stal jeho producentem. Na jednu stranu díky němu vznikl skvělý film, na druhou si v něm vyrobil konkurenta vlastního filmu, ve stejném roce, kdy dokončil Vratné lahve. Když se později rozhodovalo o Českých lvech, Vratné lahve sice získaly cenu za režii a scénář, sošku za nejlepší film jim ale vyfoukly právě Tajnosti!

Iva Bittová

Česká zpěvačka, houslistka a herečka patří k nejvýraznějším postavám naší alternativní scény. Vystudovala hudebně dramatický obor na brněnské konzervatoři, zpěv a houslovou hru. Byla členkou legendárního Divadla na provázku, kde na sebe upozornila rolí Eržiky ve hře Balada pro banditu, hrála i ve stejnojmenném filmovém muzikálu. Dosáhla mnoha úspěchů na evropských scénách progresivní hudby, ostatně v hudbě má velmi široký záběr, od lidových písní až po operu. Ve filmu debutovala v 18 letech v poetické komedii Ružové sny, objevila se i ve válečných a na Oscara nominovaných Želarech.

Tajnosti

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,2 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Alice Nellis

Scénář Alice Nellis

Obsazení Iva Bittová, Karel Roden, Martha Issová, Miloslav König, Ivan Franěk, Natália Drabiščáková, Anna Šišková

Délka 93 min.

Rok 2007

pondělí 23. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC