Film / seriál

Stíny minulosti

Bagdád v mém stínu – thriller

Jedna londýnská kavárna se stává poklidným místem setkávání iráckých uprchlíků. Minulost i radikální islamisté je však doženou i v Londýně...

Bagdád v mém stínu představuje zajímavý thriller hned v několika rovinách. Nejen, že se zde objevuje téma terorismu a radikálního islámu, ale také je to příležitost nahlédnout do života emigrantů. Většinou si představujeme, že jakmile jste emigrant, pak si musíte rozumět s kýmkoli, kdo také emigroval z vaší rodné země. Jak uvidíte, tak i ve zdánlivě přátelské komunitě je různých problémů dost a dost. 

K hlavním postavám snímku patří básník Taufiq, který je zároveň i hlavním vypravěčem. Film se totiž odvíjí retrospektivně za pomoci flashbacků. Taufiq je zatčen a postupně při výslechu vysvětluje vše, co se v posledních měsících událo. A tak se seznámíte také s číšnicí Amal, která je sice vystudovaná architektka, ovšem jako uprchlík bez příslušných dokumentů se své profesi věnovat nemůže. Do Londýna navíc uprchla před svým manželem. O trochu lépe je na tom alespoň po pracovní stránce počítačový mág Muhanad. A další postavou z této barvité mozaiky je Naseer, Taufiqův synovec, který stále víc podléhá názorům a vlivu radikálního kazatele v místní mešitě. A také se zde otevírá téma homosexuality, která je v islámské komunitě stále tabuizovaná.

Život s cejchem

Film tak nabízí mnoho témat a propojuje je do napínavého thrilleru. Všechny postavy doufaly, že v Londýně najdou klid. Ale ať už jde o náhle se objevivšího manžela, nebo otázku radikálního islámu, problémy, před nimiž utíkaly, si je najdou i v evropské metropoli. 

Budete tak moci sledovat napínavý snímek, v němž se dostávají do konfliktu především tradice a rodina s moderním světem a uvolněnějšími hodnotami. To však neznamená, že jde o nějakou moralistní agitku. Naopak Bagdád v mém stínu se nesnaží soudit a dávat jakékoli návody na život (i když padouši jsou vykresleni přeci jen trochu jednostranně). Zápletku záměrně zcela neprozrazujeme, abychom nespoilovali a nepřipravili vás o trochu té detektivní práce. Co rozhodně prozradit lze, je že jde o zajímavý pohled na uprchlickou komunitu nikoli z vnější perspektivy plné stereotypů a předsudků, ale zevnitř.

A nesmíme zapomenout ani na velmi dobře uchopený vizuál kameramanem Ngo The Chauem.

Zajímavost

Sám režisér Samir pochází z Iráku, ale žije mimo svoji vlast, proto jsou mu všechna témata nastíněná ve filmu velmi blízká.

Bagdád v mém stínu

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Samir

Scénář Samir

Obsazení Haitham Ali, Zahraa Ghandour, Waseem Abbas, Shervin Alenabi, Maxim Mehmet, Myriam Abbas, Awatif Salman

Délka 105 min.

Rok 2018

Cinemax neděle 1. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC