Film / seriál

Špinavý trik: Film jako podvod

Špinavý trik

Christian Bale, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Amy Adams a Jeremy Renner oslňují v zábavném podvodnickém příběhu, který má spoustu triků v rukávu.

Režisér David O. Russell je oscarový profík. Kromě toho, že se sám může pochlubit zatím pěti neproměněnými nominacemi, za pozlacenou sošku prestižního filmového plešouna mu vděčí populární hollywoodská smetánka. Počítejte s námi: díky spolupráci s Russellem na boxerském dramatu Fighter má Christian Bale Oscara za vedlejší roli. Amy Adams si do resumé při stejné příležitosti zapsala nominaci. Jennifer Lawrence si odnesla domů Oscara díky romantickému dramatu Terapie láskou a její herecký partner Bradley Cooper si připsal nominaci. Celý čtyřlístek zažil déjà vu, když kývl na nabídky rolí ve Špinavém triku.  

Avengers všech podvodníků  

Jeremy Renner se bát nemusí. Protože jako jediného z hvězdné party Špinavého triku jej minulo jakékoliv vlastní prestižní ocenění nebo nominace, mohl si připadat jako páté kolo u vozu. Jenže zaprvé jednoduše nebylo místo, zadruhé má s filmovými oceněními vlastní bohaté zkušenosti a zatřetí si stejně zahrál ve třetím nejvýdělečnějším filmu všech dob Avengers. Špinavý trik je vlastně také tak trochu jako Avengers. Výrazně komediální (pokud sdílíte Russellův smysl pro humor) drama trochu, ale vlastně ne úplně, inspiroval skutečný případ z přelomu 70. a 80. let, který zasáhl až na vysoká politická místa. FBI tehdy začala vyšetřovat podvody a skončila u korupce. Odsouzen byl jeden senátor, šest členů Sněmovny reprezentantů a řada dalších. Je to příběh o vášních stejnou mírou sexuálních i kriminálních. 
Christian Bale hraje špičkového podfukáře. Amy Adams jeho partnerku. Jennifer Lawrence nespokojenou podváděnou manželku. Bradley Cooper je agentem FBI, který podvede všechny. A Jeremy Renner coby ambiciózní, leč trochu naivní starosta, skončí jako nejhůře podvedený ze všech. Celý Špinavý trik je jeden velký PODVOD.  

Budha pupek a přehazovačka 

Nebyl by to Christian Bale, kdyby kvůli roli totálně nezměnil svůj zevnějšek. Bývalý Batman hned po dokončení komiksového hitu Temný rytíř povstal přibral skoro dvacet kilo, které se projevily zvlášť v podobě nelichotivého „Budha pupku“.  
Navíc se schválně začal hrbit, což vedlo k problémům se zády, a přestože nemá problémy s růstem vlasů, nechal si na hlavě vykouzlit neatraktivní pleš překrytou přehazovačkou. Tu mu ve slavné scéně pořádně rozhodil Bradley Cooper, který si naopak nechal vypěstovat beránkovskou trvalou a sám navrhl, aby se před kamerou objevil komplet s natáčkami. A zatímco štíhlá Amy Adams vystupuje jako femme fatale, tvarovaná Jennifer Lawrence je matkou zaseklou v domácnosti. 
Role a postavení hrdinů a hrdinek se v průběhu Špinavého triku mění. Nikdo z nich není tím, kým se na první pohled zdají být, mezi jejich „profesními“ a domácími životy jsou propastné rozdíly. Postavy si hrají na něco, čím nejsou, a Bale a spol. hrají něco, co ještě před kamerou nepředvedli. Robert De Niro hostující v čestné mini roličce dokonce Balea vůbec nepoznal. Russell tvrdí, že když je na place navzájem představil, De Niro pozdravil a pak se nenápadně k režisérovi přitočil, aby se zeptal, odkud ten herec je. De Niro nevěřil, že se dívá na Batmana. Když ho Russell přesvědčil, poznamenal: „Ty jo, vypadá fakt hodně jinak.“  

Fakt ne Dannyho parťáci

„Je to film plný podvodů!“ směje se Russell, který nechává herce mistrně klamat tělem a sám přetáčí Špinavý trik vzhůru nohama, posunuje postavy z jedné strany na druhou a všechno, co si o ději myslíte, že už víte, opakovaně protřepává a promíchává. I když je Špinavý trik stylizovaný, fakt to nejsou Dannyho parťáci trochu jinak. Čím dřív si to člověk uvědomí, tím méně se bude cítit podvedený a tím více se bude bavit. Špinavý trik je prostě úplně něco jiného, než se čekalo.

Špinavý trik

Film / seriál
Hodnocení FDB 58.8 %
Foto Cinemax

Režie David O. Russell

Scénář Eric Warren Singer, David O. Russell

Obsazení Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Louis C.K., Jack Huston

Délka 132 min.

Cinemax středa 1. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC