Film / seriál

Šlápni na to!

Závodník – komediální drama

Vrcholová cyklistika je vzrušující, zároveň však krutý sport. Ty, kteří se jí obětovali, nezřídka zničí.

V létě 1998 se slavný cyklistický závod Tour de France poprvé přesunul mimo kontinentální Evropu. Na startu první irské etapy stojí i devětatřicetiletý jezdec Dom Chabol (Louis Talpe). Tento skvělý, ale stárnoucí jezdec má v týmu roli domestika čili podpůrného jezdce. Jeho úkolem není vyhrávat, ale udávat tempo, blokovat nepříjemný vítr a připravit závěrečný nástup ve vzduchové kapse pro oficiální hvězdu týmu, která pak vystoupá na stupně vítězů místo něj. V noci pak přebírá roli chůvy, která konejší labilní členy týmu. Dom je zkrátka šlapající lidský stroj s potlačovanými ambicemi, organismem poničeným dopingem a omezenou životností. A jako takový je ze dne na den propuštěn šéfem týmu (Karel Roden) ze služeb a nahrazen čerstvějším lidským materiálem. Jenže cyklistika je pro Doma vším. Je to vášeň, je to závislost, je to náhražka skutečného života, o kterém vlastně mnoho neví a kterého se bojí. Proto se raději zúčastnil další etapy Tour de France, než by šel vlastnímu otci na pohřeb a ze stejného důvodu do sebe cpe zakázané hormonální látky, ačkoliv jej zabíjejí.

I život se jede na etapy

Domovi se noc co noc vrací tentýž obsedantní sen – v něm stoupá horskou silnicí k cílové bráně, soupeře nechal za sebou, jásající diváci jej povzbuzují a jeho první, dlouho odpírané vítězství se zdá být na dosah… Jenže co je vlastně jeho vítězství? Jít vstříc sympatické irské lékařce Lynn? Poučit se ze smrti jediného přítele Sonnyho (Iain Glen) a zanechat zničující sportovní kariéry? Náhlá indispozice spolujezdce vrátí Doma zpět do týmu a tím i na start další etapy Tour de France. Je na něm, aby se rozhodl, co chce vyhrát a za jakou cenu. 

Došlo mi, že všichni frčíte na EPO. To si můžeš do žil rovnou pouštět lepidlo

Vrcholový sport na scestí

Snímek Závodník se inspiroval skutečnými dopingovými skandály, které zasáhly Tour de France v roce 1998. Ukazuje reálné zákulisí vrcholové cyklistiky, v kterém závodníci čelí osudové volbě – chtějí-li vyhrát, musí se zapojit do nelegálního dopingového programu, který jim nevratně poškodí zdraví. Pokud kývnou, mají šanci na pár let slávy, titul nebo několik etapových vítězství. Poté končí v lepším případě jako invalidé, v horším předčasnou smrtí. A přesto do sebe cirkus profesionálního sportu nasává další a další adepty na slávu za každou cenu. Jak těžké je vystoupit z tohoto návykového vlaku za slávou vypráví i příběh Doma Chabola.

Sport bolí i při natáčení

Scéna nešťastného pádu celého pelotonu, kterou ve filmu uvidíte, nebyla předem připravená. Je výsledkem skutečné nehody během natáčení. Timo Wagner, který hraje jezdce Stefana Draga, kvůli ní strávil 24 hodin v nemocnici, než se mohl znovu vrátit před kameru.

Karel Roden

Bezohledného šéfa cyklistického týmu Austrange, v jehož barvách závodí i hlavní hrdina Dom Chabol, si zahrál Karel Roden. Tento hvězdný český herec se už více než dvacet let objevuje ve větších i menších zahraničních produkcích. Zahrál si společně s Robertem De Nirem v akčním thrilleru 15 minut a nechyběl ani ve filmech Bournův mýtus, Hellboy, RocknRolla nebo Frankensteinova armáda. 

Závodník

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Kieron J. Walsh

Scénář Ciaran Cassidy, Kieron J. Walsh, Sean Cook

Obsazení Louis Talpe, Matteo Simoni, Tara Lee, Iain Glen, Karel Roden, Timo Wagner

Délka 95 min.

Rok 2020

Cinemax úterý 31. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC