Film / seriál

Sex, drogy a disco

Sex, drogy a disco

Jakmile se setmí, nastane čas vyrazit někam do klubu na drink. Ve městě, které nikdy nespí, jsou klubů mraky, ale 54 je jen jedna.

Osmdesátá léta by bez diska, barevných koktejlů, upnutých džínů a ranního bolehlavu za moc nestála, a co teprve bez Klubu 54! Tady se schází newyorská bohéma i největší pařmeni a jednoduše si užívají života plnými doušky. Také devatenáctiletý Shane (Ryan Phillippe) tu prožije svůj životní mejdan, jenže osmdesátky nebyly romantickou pohádkou s happy endem. Co všechno dokáže zamaskovat pozlátko noční zábavy? Kdo jsou vlastně ti veselí a přátelští lidé, s nimiž se Shane potkává u baru?

Každá éra má své ikonické místo. Obvykle to trvá desetiletí, než vykrystalizuje to pravé a jediné, ale na přelomu 70. a 80. měli všichni Newyorčané jasno, přesně už tehdy věděli, že to byl Klub 54. Stovky lidí, kteří se k němu ani nepřiblížili, ho znali a měli na něj svůj názor. Chodili tam i tací, co disco nesnášeli, ale jen v „54“ si mohli trsnout s Biancou Jagger (první ženou bouřliváka Micka Jaggera).

Pokud byste film Klub 54 chtěli brát jako dobový dokument, pak byste byli velmi zklamáni, ale pokud ho budete brát jen jako film o osmdesátkách, budete se bavit. Zvláště soundtrack je skvělý, disco songy zní dokonce lépe dnes, kdy působí mnohem více nostalgicky než v době natáčení snímku. Vyloženě radost je také sledovat skvělého Mikea Myerse coby majitele klubu Stevea Rubella, který stále lehce jede na vlně Austin Powers, i když ne tak bláznivé. Rubell je totiž v podstatě osamělý chlapík, takže jeho image pařmena je vlastně jen zástěrkou pro bezohledného majitele klubu. I přes tuto schizofrenii – nebo možná právě díky ní – patří k nejbarvitějším postavám.
 
Veškeré dění v klubu divákům zprostředkovává Shane, který tu najde práci jako barman. Dnes už je to malinko otřepaná strategie vyprávění, ale nutno říct, že stále funguje. Okamžitě totiž začnete se Shanem soucítit. Vždyť je to ještě mladíček, měl by stát na druhé straně baru, měl by se bavit a ne dřít do úsvitu. A k tomu se do všeho zaplete okouzlující a bohatá Billie (Sela Ward), která s naivním mladíkem začne doslova zametat jako nějaká carevna.

Některé postavy a vztahy jsou v Klubu 54 trochu zaškatulkované, ale zase pohled na mladou, neodolatelnou a jako vždy sexy Salmu Hayek, která hraje Anitu a chce se stát disco královnou, vám mnohá schémata bohatě vynahradí.

Klub 45 bychom mohli hudebním žargonem označit za „zábavovku“. Nejde o prvotřídní umění, spíš o uvolněnou zábavu s písněmi, které si všichni občas rádi pořádně od plic zapějí. Z růžového obláčku však rychle spadnete, když si uvědomíte, že takto bezstarostně se New York bavil už jen chvíli. Na dveře totiž klepala smrtka, AIDS…

Klub 54

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Mark CHristopher

Scénář Mark Christopher

Obsazení Coati Mundi Hernandez, Ryan Phillippe, Salma Hayek, Neve Campbell, Mike Myers, Sela Ward, Breckin Meyer

Délka 92 min.

Rok 1998

Cinemax čtvrtek 21. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC