Film / seriál

Samotářka v Londýně

Maggie Smith v žluté dodávce

Maggie Smith exceluje v příběhu o nerudné a bláznivé šedesátileté bezdomovkyni, která žije v zaparkované dodávce v jedné z rodinných londýnských čtvrtí.

Scenárista Alan Bennett (Šílenství krále Jiřího) napsal scénář k filmu Dáma v dodávce na základě pravdivého příběhu o Mary Shepherd, ženě neznámého původu, která „dočasně“ parkovala svoji dodávku na příjezdové cestě před jeho domem v severním Londýně.

Nakonec tam žila celých 15 let, a i když ji tam Alan Bennett zpočátku nechával jen s nechutí, nakonec se začali respektovat a jejich vzájemný vztah jim oběma ovlivnil život. Neuvěřitelného příběhu se chopil režisér Nicholas Hytner (Tanec s vášní, Šílenství krále Jiřího) a tento ojedinělý a dojemný portrét převedl na plátno. Natáčelo se na 23 Gloucester Crescent, stejné ulici a před stejným domem, kde skutečná paní Shepherdová všechny ty roky žila. I když přebývala ve špíně, nelitovala se. Byla upřímná, nevděčná, mrzutá, nekompromisní, ale nádherná ve své „tulácké vznešenosti“, jak to o ní Bennett vyprávěl. Poprvé se s ní setkal, když prodávala pastelky a náboženské traktáty před bankou v Camden Town. Byla vtipná bez toho, aniž by se snažila, byla jako dítě. Podle Bennetta však neměla žádný smysl pro humor. Poté, co v roce 1989 umřela ve své dodávce, napsal o ní Bennett krátkou povídku, již v roce 1999 přepsal do divadelní hry produkované ve West Endu, kterou režíroval právě Nicholas Hytner.

Mary Shepherd byla tak zajímavou osobností, že si na ni pamatuje celá čtvrť. „Všichni si ji pamatují. Často, když jedu v taxíku, řidič se mě zeptá: ‚Máte tam ještě tu starou dámu?‘ A všichni o ní věděli. A myslím, že si zaslouží plaketu,“ říká scenárista Bennett. „Všichni sousedi s ní mají nějaké vlastní příběhy a také na ni mají své vlastní vzpomínky. Potkali jsme lidi, kteří tenkrát byli děti a pamatovali si, jak seděli na zdi před Alanovým domem a hecovali se, kdo si sedne blíž k dodávce, a chtěli paní Shepherdovou vyprovokovat k tomu, aby vyšla z dodávky a vyhnala je, báli se jí.“

Celý film si pro sebe oprávněně ukradla představitelka hlavní role, anglická herečka Maggie Smith, známá jako čarodějka z Harryho Pottera či ze seriálu Panství Downton. Její hlavní předností je, že umí zahrát zkrátka cokoliv, a snadno jí tak proto uvěříte excentrickou babku, která je jednou protivná a podruhé zase roztomilá. Budete ji milovat i nenávidět, ale určitě si vás získá! Herečka byla pro Bennetta a Hytnera první a jedinou volbou a je obdivuhodné, že v době natáčení jí bylo 80 let! „Její energie, co se týče nápadů, je mimořádná stejně jako její fyzická energie. Neustále se snaží být lepší,“ komentuje režisér Hytner. Scenáristu Bennetta si zahrál Alex Jennings (Babel, Královna), ve filmu se objeví i Jim Broadbent jako soused Underwood či Dominic Cooper.

Tento film prostě stojí za to vidět už kvůli výkonu Maggie Smith!

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Dáma v dodávce

Film / seriál
Hodnocení FDB 57,5 %
Foto Cinemax

Režie Nicholas Hytner

Scénář Alan Bennett

Obsazení Maggie Smith, Stephen Campbell Moore, Dominic Cooper, James Corden, Jim Broadbent, Roger Allam, Eleanor Matsuura

Délka 104 min.

Cinemax pátek 9. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC