Film / seriál

Sága rodiny Kinte

Malachi Kirby jako Kunta Kinte

FilmBox přichází s epickou rodinnou ságou, jež je portrétem amerického otroctví a sleduje osudy několika generací jednoho černošského rodu a nezlomnou vůli jeho členů přežít a zachovat odkaz svých předků, a to navzdory svému utrpení.

Hlavním hrdinou je mladý Afričan Kunta Kinte, jenž se v roce 1750 narodil jako první dítě Omora Kinty a jeho manželky Binte v povodí řeky Gambie v západní Africe. Už od malička mu byly vštěpovány zvyky etnické skupiny Mandinků a Kunta jako zapálený student snil o univerzitě. V sedmnácti letech ale jeho spokojený život skončil, když byl brutálně unesen obchodníkem s lidmi Korosem, prodán britským otrokářům a přepraven do koloniální Ameriky. Tam ho v Annapolis, ve státě Maryland, koupil virginský plantážník John Waller a přidělil mu nové jméno Toby.

Historický seriál Kořeny je adaptací stejnojmenné slavné knihy amerického spisovatele Alexe Haleyho a zároveň remakem úspěšné minisérie z roku 1977, jež se díky šokujícímu příběhu otroctví stala nejsledovanějším seriálem v historii televize. Získala rekordních 37 nominací na cenu Emmy a také Zlatý Glóbus za nejlepší drama. V roli Kunty tehdy zazářil LeVar Burton, který pak ztvárnil slepého poručíka Geordiho LaForge v seriálu STAR TREK: Nová Generace. K předělávce, ve které se angažuje jako producent, řekl: „Před skoro čtyřiceti lety jsem měl tu čest být součástí úžasného televizního počinu, který v Americe inicioval důležité debaty. Jsem neuvěřitelně pyšný, že mohu být součástí i tohoto nového převyprávění a znovu začít dialog v době, v níž je potřeba více než kdy jindy.“ V původních Kořenech se mihla i spisovatelka a aktivistka Maya Angelou, autorka slavné autobiografické knihy I Know Why The Caged Birds Sing.

Kuntu Kinte ztvárnil vcelku neznámý britský herec Malachi Kirby, ostatní postavy už ale mají známější představitele – Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jonathan Rhys Meyers, Mekhi Phifer či Tip „T.I.“ Harris, ti všichni se v seriálu dříve či později objeví. Forest Whitaker si zahrál otroka Fiddlera, kterého jeho pánové uznávají pro jeho hudební talent a jenž je pověřen dohledem nad vzpurným Kuntou. „Moje postava neví, co to je být svobodný, ale v Kuntu Kinteovi vidí elán a odvahu – fouká na něj vítr, díky kterému si dokáže představit, jaké je to být svobodný,“ vysvětluje Whitaker. Pro šestadvacetiletého Londýňana Malachi Kirbyho bylo natáčení velmi náročné: „Sáhl jsem díky němu na své limity a ještě dál. Každý den pro mě byl výzvou, ať už fyzicky, mentálně, duševně, či citově. Někdy to bylo horko, někdy zima, komáři, nebo můj kůň. Někdy jsem zase musel běžet v botách, které mi byly moc velké.“ Nejtěžším momentem natáčení pro něj byla slavná scéna, kdy je Kunta mlácením donucen přijmout nové jméno. „Bylo to, jako bych slyšel každého, kdo si tímto prošel – slyšel jsem jejich křik a cítil jsem veškerou jejich bolest. Byl to ten nejzvláštnější zážitek. Kamera přestala natáčet a já jsem byl asi patnáct minut úplně jinde,“ popisuje herec emotivní prožitek.

První dva díly seriálu zobrazují Kuntův život v zajetí a jeho nesmírné odhodlání odolat svému novému jménu i situaci. Nelehký osud zotročení mu pomáhá zmírnit moudrý Fiddler. Další epizody vypráví příběhy několika následujících generací rodiny Kintových a přináší svědectví o důležitých událostech amerických dějin – včetně revolučních a občanských válek, povstání otroků a nakonec dosažení jejich rovnoprávnosti.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Kořeny

Film / seriál
Hodnocení FDB 100 %
Foto Filmbox

Režie Bruce Beresford, Thomas Carter, Phillip Noyce, Mario Van Peebles

Scénář Mark Rosenthal

Obsazení Jonathan Rhys Meyers, Malachi Kirby, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Babs Olusanmokun, Kerry Sims, Matthew Goode

Délka 90 min.

sobota 18. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC