Film / seriál

Rudá planeta tak trochu jiným stylem

Sci-fi seriál Mise Odysseus

Vesmírné mise představují oblíbené filmové i seriálové téma. Jen jsme zvyklí, že je většinou produkují Američané, nikoli Francouzi.

Nový seriál Mise Odysseus představuje velmi zajímavý tvůrčí počin, už jen z toho důvodu, že se realizoval za mimořádně nízký rozpočet. U žánru sci-fi totiž automaticky očekáváme hromadu speciálních efektů a většinou se na podobných snímcích nešetří. Francouzi to však vzali za jiný konec a tento pokus se jim nakonec vyplatil. Tedy možná až na stopáž jednotlivých epizod, které mají jen dvacet minut, což se mnohým fanouškům nelíbí. Na „kraťasy“ jsou zvyklí spíš u sitcomů, nikoli u dramatických seriálů.

Dobrý sci-fi seriál, který pro jednou nepracuje jen s tématem ztroskotání na cizí planetě a nemožnosti dostat se zpět

Tak či tak se francouzská výprava na Mars povedla, jelikož tvůrci vsadili hlavně na tajemno. Vesmír, vesmírné lodě, jiná planeta, to jsou jen zajímavé kulisy (ve velmi dobrém vizuálním obalu) příběhu, kde od začátku tušíte nějaký zádrhel a jen pomaličku se blížíte k rozuzlení. Není to nic pro netrpělivé povahy a milovníky rychlé akce. Akční scény jak z Hvězdných válek u tohoto seriálu opravdu nečekejte. Zato napětí i mysteriózních situací je tu více než dost.

Závody s časem i energií

Celý příběh začíná v roce 1967, kdy k rudé planetě míří kapsle Sojuz 1, nad kterou pilot ztrácí kontrolu a Rusům se ztrácí také její signál. Pak skočíme v čase do budoucnosti. Na Mars se chystá posádka nejlepších evropských vědců, aby záhadnou planetu prozkoumali a zároveň si připsali prvenství v jejím „dobytí“. Mezi posádkou má důležité postavení Jeanne Renoir (Hélène Viviès), která má jako psycholožka za úkol sledovat a vyhodnocovat duševní rozpoložení celé posádky před, během i po akci. Všechno vypadá skvěle. Žádné velké technické zádrhely se nekonají. Posádka se blíží ke svému cíli, dokonce i bez větších problémů přistanou na Marsu. Přesto je tu jedno velké ale, o němž ví William Meyer (Mathias Mlekuz), který celý výzkum financuje a částečně i řídí. Na Marsu není jeho loď první, před nimi už tam někdo přistál.

Ano, tušíte správně, ona ztracená ruská loď se na Mars přeci jen dostala. A tak se výzkumná mise mění spíše v záchranou, když začnou všichni hledat trosky staré lodi. K jejich obrovskému překvapení najdou mnohem víc. Najdou Vladimira (Arben Bajraktaraj)…

Celý seriál je velmi dobře vystavěn, co se napětí týče. V každém dílu vyvstávají nové a nové otázky, na které hlavní hrdinové i vy budete chtít znát odpovědi. Jak je možné, že tak dlouho Vladimir přežil? Dokáží se všichni vrátit zpět? Vydrží jim energie, nebo zůstanou uvězněni na Rudé planetě? Mohl tu být ještě někdo před Vladimirem? Škoda jen již zmíněné kratší minutáže jednotlivých dílů. Autoři tak nemají takový prostor vše patřičně rozehrát, musejí pracovat se zkratkou, což občas není úplně nejlepší. 

Sympatické je také mezinárodně méně známé obsazení, takže se můžete více soustředit na příběh než na výkony svých dobře známých „oblíbenců“. Mezi svými kolegy maličko vyniká Hélène Viviès, ale možná je vše dáno její postavou, která jako psycholožka musí vždy alespoň tušit víc než ostatní, a tak občas působí, že je o krok napřed před svými kolegy i herecky. Celkově je seriál dobrým dramaturgickým i filmařským počinem.

Julien Lacombe

Francouzský režisér a scenárista. Zatím je znám spíš svou seriálovou tvorbou. Pařížský rodák se však věnuje také reklamní tvorbě a má za sebou i celovečerní snímek Derrière les murs (2011). Jeho jméno ve světě znají z dua Sid & Lacombe, v rámci něhož spolupracuje se svým kolegou a kamarádem Pascalem Sidem. 

Zajímavost

Vladimir Michajlovič Komarov byl reálnou historickou postavou.

Koukněte i na

Mars

Seriál kombinující fikci a dokument z produkce National Geographic Channel otevírá dveře poznání i fantazii. Jak by mohla vypadat kolonizace Marsu a byli by lidé schopni ho osídlit? Možné je, zdá se, vše.

The Expanse 

Lidstvo se nezastaví před ničím. Za dvě stě let už bude ovládat celou Sluneční soustavu. Jenže s jídlem roste chuť, a tak se rozpoutá válka o ovládnutí vesmírného prostoru. A jak už to tak bývá, klíčem ke všem tajemstvím i spiknutím bude záhadná mladá dívka. 

Mise Odysseus

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,3 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Julien Lacombe

Scénář Julien Lacombe, Mathias Chelebourg

Obsazení Clément Aubert, Hélène Viviès, Mathias Mlekuz, Jean-Toussaint Bernard, Giorgia Sinicorni, Côme Levin, Arben Bajraktaraj

Délka 26 min.

Rok 2017

čtvrtek 12. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC