Film / seriál

První velká vlaková loupež

První velká vlaková loupež

Vykrádat banky přestalo být svého času lukrativní „povolání“. K mnohem větším penězům se dalo přijít na kolejích.

Ne že by se tam jen tak ledabyle povalovaly, i ve vlacích byly nedobytné trezory a ozbrojení strážci. Zločinecké legendě, Edwardu Piercovi (Sean Connery), však nebylo nic svaté a slovo nemožné neznal. V roce 1855 naplánoval geniální loupež, která vešla do dějin kriminalistiky, když se mu podařilo okopírovat všechny klíče k zámkům od trezoru (každý byl uložen jinde) a potom za jízdy peníze z vlaku ukrást. Samozřejmě na to nebyl sám a měl k ruce ty nejlepší profesionály. Legendární loupež můžete sledovat krok za krokem v legendárním filmu.

Soudce: Proč jste to udělal?
Pierce: Chtěl jsem ty peníze.

Lupičská elegance

Pistolníky, kteří přepadnou jedoucí vlak a pěkně si namastí kapsy, si spojujeme hlavně s Divokým západem. Málokoho by asi napadlo, že těmi nejlepšími „přepadači“ vlaků a v podstatě i zakladateli této zločinecké profese byli Angličané. Už tohle samo o sobě působí jako vtip, a tak není divu, že humorem je protkaný i napínavý příběh o ve své době nemyslitelné a vlastně naprosto drzé vlakové loupeži. Samozřejmě že hlavním strůjcem všeho je autor a režisér v jedné osobě Michael Crichton. Ovšem s gentlemanským humorem mu velmi zdatně pomáhají Sean Connery a Donald Sutherland (coby jeho pravá ruka).

Connery je vlastně jedním z nejlepších světových komiků – vzpomeňte si na jeho legendárního Jamese Bonda –, jenž vás dokáže bavit s naprosto vážnou tváří. Connery se prostě pro postavy nenucených elegánů, kteří vždycky všechny převezou, a ještě u toho uloví nějakou krasavici, asi narodil. Stejně tak Sutherland je nepřehlédnutelný coby glosátor veškerého dění. A neodolatelná Lesley-Anne Down by měla chodit už jen ve viktoriánském korzetu, jak moc jí to v tomto filmu sekne. Tato trojice bohatě stačí k tomu, aby se z filmu s jednoduchou zápletkou stala skvělá podívaná.

To nejlepší z Británie

Crichton však šel ještě dál a k dokonalosti dotáhl absolutně vše, kostýmy počínaje a slangem viktoriánských zločinců konče (zkuste se podívat na anglickou verzi, lingvistická srdce budou plesat blahem). Vrcholem všeho jistě je samotné provedení loupeže v jedoucím vlaku, který se mimochodem stavěl speciálně pro tento film. Connery byl v době natáčení švihák, takže zvládal obdivuhodné kaskadérské kousky (a nepotřeboval žádná záchranná lana před modrým pozadím…). Závěrečná scéna v soudní síni už je maličko přitažená za vlasy, ale to je asi jediné minus této britské gangsterky.

První velká vlaková loupež i dnes potvrzuje, že napínavé akční snímky na britských ostrovech uměli a umí a že ne náhodou jsou agent 007 i Sean Connery zrovna odtud. Výborný námět, výborná režie, výborný scénář, výborné obsazení, výborný film… co dodat? Dívejte se a bavte se.

Zajímavost

Parní stroj použitý ve filmu neměl takový výkon, tak byl produkcí nahrazen „přestrojeným” dieslovým motorem.

 

První velká vlaková loupež

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,5 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Michael Crichton

Scénář Michael Crichton

Obsazení Sean Connery, Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Malcolm Terris, Robert Lang, Michael Elphick

Délka 110 min.

Rok 1979

Cinemax čtvrtek 7. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC