Film / seriál

Poznejte utajenou špínu Londýna

Audrey Tautou a Chiwetel Ejiofor

Silné téma imigrace objevující se ve filmové i televizní tvorbě hýbalo společností i 14 let nazpět, kdy vznikl snímek Špína Londýna.

Lidé stěhující se za lepším životem do Západní Evropy, ať už oficiálně či ilegálně, v lepším případě najdou práci, ale ani to neznamená, že mají vyhráno. Stephen Frears nabízí pohled na Londýn z jeho stinné stránky, tedy jako na město, které je na jednu stranu vysněným cílem, na stranu druhou přináší drsnou realitu zločineckého podsvětí a černého byznysu, na kterém se podílí i „původní“ obyvatelé.

Film z roku 2002 vypráví příběh tak trochu nadčasový a v současnosti stále aktuální – osudy imigrantů, kteří hledají v naleštěném západním velkoměstě své štěstí. Okwe je ilegálním imigrantem z Nigérie, a aby přežil v londýnské metropoli, živí se jako taxikář a noční recepční v hotelu ve West Endu. Tady pracuje i jeho spolubydlící, plachá turecká žadatelka o azyl Senay (Audrey Tautou). Jejich vzájemné soužití se podobá spíše každodenní bitvě s nečekanými kontrolami z imigračního oddělení a permanentnímu strachu o přežití. Když navíc Okwe objeví strašlivou pravdu o hotelu, ve kterém pracuje, začíná strhující sled událostí, které vedou k jedinému – odkrytí nelegálního obchodu s lidskými orgány, jejichž odnímání probíhá přímo v jednom z hotelových pokojů.  

Zoufalí imigranti si zde za své zdraví kupují občanství a jejich ledviny putují k anonymním příjemcům, kteří si za ně patřičně zaplatili. Vše však zůstává v utajení – vždyť kdo by hlásil podobný zločin na policii, když sám v zemi pobývá ilegálně? Když navíc vyjde najevo, že Okwe je původním povoláním lékař pracující pro nigerijskou vládu, stojí najednou před dalším dilematem. Provozní hotelu, seňor Juan (Sergi López), jak mu všichni přezdívají, mu totiž nabídne „spolupráci“, díky níž může získat občanství pro sebe i Senay a navíc peníze, které ho vymaní ze statutu imigranta a bude moci začít normální, spořádaný život. Morální Okwe sice odmítá, zoufalá Senay, která nemá pracovní povolení a je nucena z hotelu odejít do továrny, však k jeho zděšení zvažuje jako stovky dalších imigrantů ono děsivé „vykoupení“. Jejím snem je Amerika a ne pravidelné zneužívání vedoucím továrny. Když se jednoho dne ocitne v hotelu, už ne jako uklízečka, ale jako budoucí oběť, Okwe se rozhodne provést operaci sám a neriskovat její zdraví rukou neprověřeného diletantského řezníka.

Kromě Audrey Tautou, která diváky opět odzbrojí svým nevinným kukučem, se ve filmu představí španělský herec Sergi López, představitel typického oslizlého záporáka – mimochodem podobnou roli ztvárnil už ve snímku Faunův labyrint, kde si jako sadistický Kapitán Vidal zahrál dle svých slov „nejodpornější roli“, jakou kdy hrál.

Klíčové postavy děje, Okweho, se skvěle ujal Chiwetel Ejiofor, jehož výkon prakticky okamžitě odstartoval zájem dalších režisérů (např. Woodyho Allena pro komedii Melinda a Melinda). Díky svému nezaškatulkovanému talentu se ujímá dodnes jak dramatických rolí v thrilerech, tak postav v romantických komediích. Jak celé drama dopadne, závisí na odvaze i důvtipu obou imigrantů…

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Špína Londýna

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,2 %
Foto Cinemax

Režie Stephen Frears

Scénář Steven Knight

Obsazení Audrey Tautou, Sergi López, Sophie Okonedo, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor, Zlatko Buric, Kriss Dosanjh

Délka 107 min.

Cinemax pondělí 29. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC