Film / seriál

Ponožkoví gangsteři

Parta lichožroutů

Záhada neustálého ztrácení ponožek vyřešena. Za to, že lidem z každého páru vždy zůstane jen jedna, mohou lichožrouti.

Tito malí, neviditelní tvorové žijící mezi námi se totiž ponožkami živí. Jsou člověku neviditelní a mají dvě hlavní zásady: „Nikdy nevezmeš celý pár,“ a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál.“ Hlavním hrdinou snímku je malý lichožrout Hihlík, který žije se svým dědou Lamorem, jenž ho vychoval, ve špajzu jedné pražské rodiny.

Dny v bezpečí domova jsou ale u konce, Hihlík totiž musí splnit dědečkovo přání a najít svého strýce Padreho, o kterém doteď ani netušil, že existuje. Padre musel totiž jako kluk žvýkat ne moc chutné silonové ponožky, a tak se rozhodl, že už nikdy nebude trpět nedostatkem, odtrhl se od rodiny a vydal se na mafiánskou dráhu a lupičskému řemeslu nyní učí i svá dvojčata Tulamora a Ramsese. Padre se rozhodne z Hihlíka udělat schopného zloděje ponožek a poťouchlí bratranci, připraveni na každou lumpárnu, si ho berou do parády.

Rodinný film o radostech a starostech lichožroutů byl natočen na motivy stejnojmenné knihy spisovatele a básníka Pavla Šruta, který se tvorbě pro děti věnuje intenzivně a za svá díla pro dětské čtenáře obdržel řadu ocenění jako Zlatá stuha či Magnesia Litera. Lichoužrouty mu ilustrovala výtvarnice animovaných filmů Galina Miklínová, která se pak převodu příběhu na filmové plátno zúčastnila nejen jako scenáristka, ale usedla i na režisérské křeslo. Postavy promlouvají hlasy známých českých herců, Hihlíka namluvil Kryštof Hádek, jeho strýce Ondřej Trojan, lichožroutí dvojčata Jan Maxián a David Novotný a dědečkovi zase propůjčil hlas Stanislav Zindulka.

Lichožrouti se v jednu chvíli změní v pěkně nebezpečnou gangsterku. Na lichožroutí rodinu strýce Padreho má totiž políčeno profesor René Kadeřábek, který je lichoň, což znamená, že na rozdíl od ostatních lidí malé tvorečky vidí. Jeho jediným cílem je lichožrouty pochytat a ukázat lidstvu. Kromě šíleného vědce další hrozbu představuje Kudla Dederon, jenž dříve patřil do Padreho party, nyní ale vede nebezpečné zdivočelé Kojoty, se kterými loupí na vlastní pěst, a s bývalým parťákem má nevyřízené účty. Do Padreho lichožroutí skupiny ale patří i ostří hoši Padrát, Vasil a Škrtič Čango, kteří pro svého šéfa udělají cokoliv, a tak se musí s jejich pomocí celá rodina semknout, aby zachránila nejen své jméno, ale i svou existenci.

České animované filmy

Kuky se vrací
Hlavními hrdiny snímku Jana Svěráka jsou postavy ze světa dětské představivosti. Šestiletý Ondra trpí astmatem, a tak se musí zbavit všech plyšáků, i oblíbeného Kukyho. V momentě, kdy ho maminka vyhodí do popelnice, si Ondra začne představovat, že Kuky je ve skutečnosti v neznámém přírodním světě. Je to ale jen fantazie, nebo se plyšový medvídek opravdu vydal na své největší dobrodružství?
Fimfárum Jana Wericha
Animované pásmo na motivy stejnojmenné knihy Jana Wericha nabízí zfilmované povídky Fimfárum, Až opadá listí z dubu, Franta Nebojsa, Splněný sen a Lakomá Barka. Vtipné i poučné příběhy o pohádkových zázracích, čertech a obyčejných lidských slabostech spojuje typický Werichův humor.
Malá z rybárny
Jan Malej vypráví příběh podle Hanse Christiana Andersena o Mořském králi a jeho rodině, který stejně jako další obyvatelé říše opustil vypleněné vody a spolu se svou starou matkou a třemi dcerami – Malou, Prostřední a Nejstarší – odešel mezi lidi. Nyní žije v malé rybárně, kam jednoho dne vstoupí sebevědomý a pohledný Baron, do kterého se Malá zamiluje. Její láska ale změní život nejen jí, ale i celé rodině.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Lichožrouti

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,7 %
Foto Profimedia.cz

Režie Galina Miklínová

Scénář Galina Miklínová, Pavel Šrut

Obsazení Ondřej Trojan, Kryštof Hádek, Matěj Ruppert, Josef Somr, Jolka Krásná, Marek Taclík, Tatiana Vilhelmová, David Novotný

Délka 86 min.

pondělí 13. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC