Film / seriál

Pomsta bez slitování

96 hodin – kriminální thriller

Sahat Liamu Neesonovi na rodinu se opravdu nevyplatí. Kdyby ubozí únosci věděli, s kým budou mít tu čest, možná by si vybrali mnohem klidnější zaměstnání.

Liam Neeson měl za sebou v roce 2008 již úctyhodnou hereckou kariéru, nominace na tři Oscary a status hollywoodské megastar. Přesto je tento rok považován za významný milník jeho profesního života. Důvodem je role vysloužilého agenta Bryana ve filmu režiséra Luca Bessona 96 hodin, který přepsal pravidla akčního žánru.

Nebyls doma, tvoje chyba 

Na osudech tajných agentů lze dobře ilustrovat podstatu nepřímé úměry – čím úspěšnější kariéra, tím rozháranější rodinný život. Platnost tohoto pravidla potvrzuje i agent v důchodu Bryan Mills (Liam Neeson). Pro vlast vykonal mnoho, pro rodinu prakticky nic. Důsledek? Přišel o manželku i milovanou dceru Kim. Rád by věci změnil, ale neví jak. Občasné melouchy a grilovačky s kamarády nemohou na údělu opuštěného, stárnoucího muže nic změnit. Až do okamžiku, kdy pod nátlakem souhlasí s výletem neplnoleté dcery a její kamarádky do Paříže. Svět je totiž v Bryanových očích jedním velkým rezervoárem nástrah a nebezpečí, bez ohledu na to, co si myslí jeho exmanželka. Netrvá dlouho a události mu dají za pravdu. Sotva Kim s kamarádkou dorazí do Paříže, jsou uneseny albánským gangem. 

Zabijte ho. Ale potichu, máme hosty!
St-Clair 

Nepřejte si mě!

Kim stačí ještě v průběhu únosu otci zavolat. Když Bryan pochopí, že dceřin telefon už drží někdo jiný, rozhodne se naposledy projevit svou dobráckou povahu tím, že únosce varuje: „Nevím, kdo jste. Nevím, co chcete. Jestliže chcete výkupné, říkám, že peníze nemám. Jedno ale mám, a to velmi speciální sadu dovedností. Ty jsem získal během velmi dlouhé služby a dělají ze mě noční můru pro lidi, jako jste vy. Jestli hned pustíte mou dceru, všechno skončí. Nebudu vás hledat ani pronásledovat. Jestli ji nepustíte, budu vás hledat. A najdu vás. A zabiju vás.“

Já jsem vám to říkal

Zní to sebevědomě, ale Bryan ví, o čem mluví. Své dceři na otázku, co vlastně pro vládu dělal, odpoví, že byl pouhý preventista. Zní to jako dentista, ale je to mnohem, mnohem horší! Bryan je totiž dokonalý stroj na zabíjení. Albánský naiva, který nemá o Bryanových schopnostech páru, se dopustí dvou osudových chyb. Nejenže nepřijme jeho velkorysou nabídku, ale ještě mu popřeje při pátrání mnoho štěstí. Bude ho potřebovat sám. To, co následuje, si jistě nepředstavoval ani v tom nejčernějším prištinském snu. 

96 hodin musí stačit

A půjde to rychle. Protože na to, aby dceru našel dřív, než nadobro zmizí v síti obchodníků s bílým masem, má Bryan pouhých 96 hodin. Souboje, přestřelky i automobilové honičky, které tvoří páteř divoké záchranné mise, se staly vzorem pro mnoho dalších akčních filmů. Ostatně stíhací jízda noční Paříží v závěru filmu patří k top ten automobilových honiček všech dob. Fenomenální úspěch, který se dostavil, nemohl skončit jinak než pokračováním. A tak se Bryan bude muset v dalším díle nazvaném 96 hodin: Odplata, vypořádat s pomstychtivými Albánci ještě jednou. Tentokrát si ho s manželkou a dcerou najdou v Istanbulu. Jsou zkrátka nepoučitelní.

Liam Neeson

Na Neesona si každý vzpomene i z vánočního hitu Láska nebeská, na jeho vdovce Daniela, který řeší první milostné peripetie malého syna, zatímco sám sní o vztahu s modelkou Claudií Schifferovou. Nebo ze sci-fi fenoménu Hvězdné války, kde byl Qui-Gon Jinnem, který učil Obi-Wana Kenobiho, jak se stát mistrem Jediem. Herec se narodil v roce 1952 v Severním Irsku. Studovat zkoušel počítače, fyziku i pedagogiku, ale nakonec zvítězilo herectví. Od dětství až po dokončení střední školy se věnoval boxu. Úspěch u filmu přišel hned s jedním z prvních titulů, Excalibur (1981), kde si zahrál rytíře Gawaina.

96 hodin

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,5 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Pierre Morel

Scénář Luc Besson

Obsazení Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Xander Berkeley, Katie Cassidy, Olivier Rabourdin, Leland Orser

V ČESKÉM ZNĚNÍ Jaromír Meduna, Kateřina Petrová, Regina Řandová, Ladislav Županič, Vojtěch Hájek…

Délka 93 min.

Rok 2008

neděle 24. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC