Film / seriál

Pomáda

Pomáda

Kožené křiváky, stylové účesy a letní lásky žár – to je legendární muzikál Pomáda!

Letní prázdniny jsou pro lásku jako stvořené, své o tom ví Danny (John Travolta) i Sandy (Olivia Newton-John), kteří prožili osudovou romanci. Jenže nový školní rok všechno změní. Najednou platí jiná pravidla, z Dannyho je jako mávnutím kouzelného proutku někdo jiný a happy end se zdá být v nedohlednu... Jeden z nejslavnějších muzikálů udělal z hlavních představitelů superstar a patří k nejúspěšnějším filmům všech dob. Určitě znáte alespoň ústřední píseň Summer Nights.

Vzpomínky na mládí?

Muzikál se vrací do 50. let 20. století se značnou nostalgií. Uvidíte v něm dokonale nalíčené a učesané dívky v širokých kolových sukních a mladíky v ohrnutých džínách a polobotkách s pořádně napomádovanou vlnou vlasů. Jak se zdá, tak chodit v 50. letech na střední ve Spojených státech bylo vlastně stejné, jako třeba v 90. letech – vždycky jde o to, kdo je na škole populární, sbalit nějakého frajera nebo krasavici a mít oblíbený bar (ideálně mléčný), kde se může parta scházet (skoro stejný model jako v pozdějším populárním seriálu Beverly Hills 90210). Tak čím je Pomáda tak geniální?

Za vším hledej Travoltu

Nezpochybnitelně hlavní hvězdou je zde John Travolta. Jeho pěvecký, taneční a samozřejmě herecký výkon převyšuje většinu jeho kolegů ve filmu. Travolta je hollywoodskou stálicí, a byť Pomáda nepatří k takovým nezaměnitelným kultovkám jako třeba Pulp Fiction (je to nejen jiný žánr, ale také level), Travolta exceluje i v romantickém muzikálu. Očividně se pro roli Dannyho inspiroval u Elvise Presleyho a podařilo se mu do postavy dostat onu elektrizující rock‘n‘rollovou energii. Pomáda má nezapomenutelné hity, pod nimiž jsou podepsaní Jim Jacobs a Warren Casey, autoři původního muzikálu, kteří speciálně pro film pár hitovek dopsali.

Jediný problém tohoto jinak vlastně povedeného roztomilého snímku jsou poněkud přestárlí hlavní hrdinové. Měli by to být teenageři v rozpuku, ale vypadají spíš jako absolventi univerzity a jejich naivita tak někdy působí docela komicky. Třeba Stockard Channing jako Rizzo díky své vizáži vypadá spíš jako matka nějakého středoškolského studenta, a ne jako náctileté děvče.

Tak či tak, Pomáda je dnes filmovou muzikálovou klasikou a už jenom kvůli Travoltovi stojí za to se na ni podívat.

Zajímavost

V Pomádě si měl zahrát i sám „král“ Elvis Presley, ale nabídku odmítl.

Pomáda

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,4 %
Foto Cinemax

Režie Randal Kleiser

Scénář Bronte Woodard, Allan Carr

Obsazení John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway, Barry Pearl, Michael Tucci, Kelly Ward

Délka 106 min.

Rok 1978

Cinemax neděle 23. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC