Film / seriál

Partyzán

Vincent Cassel s cigaretou

Šarmantní Vincent Cassel dokazuje v novém komorním thrilleru Partyzán, že kromě hereckého talentu oplývá i notnou dávkou charismatu.

Jedenáctiletý Alexander žije se svou matkou Susannou na kraji polorozbořeného města v komunitě, kterou vede Gregori. Ten zachraňuje zbité ženy a týrané děti a přivádí je právě sem, do své soukromé enklávy, aby zde žili svobodně a beze strachu. 
Nejen z vděčnosti se zachránění snaží přehlížet fakt, že je Gregori jediným mužem v celé skupině a že děti učí kromě pěstování zeleniny, chování dobytka a dalších prací i zabíjet, aby je pak mohl posílat na nebezpečné mise po městě. Gregori má u všech obyvatel autoritu, kterou si udržuje i díky nastaveným pravidlům. A právě ty začíná Alexander, dříve Gregoriho věrný následovník a obdivovatel, zpochybňovat a uvažuje o smyslu život v tomto společenství. Rebelující a samostatně přemýšlející hoch a jeho neochota respektovat pravidla ohrožuje nejen Gregoriho ego, ale i budoucnost samotné enklávy. Paradoxní na celé situaci je, že Gregori zachránil Alexandrovi život a donedávna ho považoval za svého syna.
Thriller Partyzán má na svědomí teprve třicetiletý australský režisér Ariel Kleiman (Hlouběji než včera), který se inspiroval článkem o dětských zabijácích v Kolumbii a film bere jako variaci na příběh o Krysaři. Podle něj totiž Gregori stejně jako tajemný samotář z příběhu hypnotizuje, jen v tomto případě ne píšťalkou, ale svými ústy. Obsazení bylo vzhledem ke Gregoriho vůdčí postavě klíčové, a tak režisér sáhl, ne zcela překvapivě, po charismatickém francouzském herci Vincentu Casselovi a takto popsal jejich spolupráci: „Docela jsem se bál, protože Vincent pracoval s některými z mých oblíbených režisérů, takže laťka byla nasazena vysoko. Abych řekl pravdu, fakt, že herec jeho kalibru viděl v tomto filmu smysl, mi dodal velkou odvahu. Vincent se do role a do filmu velmi ponořil. Opravdu mě a celý proces velmi podpořil.“ Casselovi směle sekunduje Jeremy Chabriel v roli Alexandra, další role ztvárnili Florence Mezzara, Nigel Barber či Timothy Styles. 
Zatímco Alexander a Gregori nebezpečně balancují na ostří nože, ostatní obyvatelé pozorují jejich spor s obavami a vidinou eskalujícího násilí, a tak se dříve soudržná komunita pomalu rozpadá. Tempo snímku je pomalé, atmosféra pochmurná, nejen kvůli očekávanému souboji mezi oběma „rivaly“, ale i kulisám chudého velkoměsta s polozbořenými paneláky. Komorní drama sází na pečlivou kameru, kterou ocenila i porota na filmovém festivalu Sundance a udělila za ni kameramanovi Germainovi McMickingovi cenu. Na filmu je ale nejlepší to, že divák po celou dobu snímku neví, jestli se Gregoriho vznětlivost dostane na povrch a zda konflikt mezi ním a Alexanderem vypukne, a pokud ano, tak jakou bude mít podobu.

Charismatický Vincent Cassel

Černá labuť

Vincent Cassel si v tomto psychologickém thrilleru zahrál uměleckého šéfa baletu, který nacvičuje se svým souborem novou premiéru sezóny Labutí jezero a rozhodne se stávající hlavní hvězdu vyměnit za novou tvář Ninu (Natalie Portman). Jenže když do souboru přijde nová tanečnice Lily (Mila Kunis), tak na něj zapůsobí svou smyslností. Lily se okamžitě stává pro Ninu konkurencí a obě pomalu podléhají vzájemné rivalitě. 

Veřejný nepřítel č. 1

Největší francouzský gangster všech dob se jmenuje Jacques Mesrine. Ve své zemi byl známější než herecké celebrity, ženy ho zbožňovaly a muži obdivovali, pro stát byl ale nepřítelem číslo jedna. Jeho život byl ve znamení milostných románků, neuvěřitelných dobrodružství, útěků z vězení i změn podob – tvář si měnil pomocí plastických operací i masek. Za ztvárnění kriminálníka s přezdívkou „muž tisíce tváří“ získal Cassel v roce 2009 cenu César. 

Purpurové řeky

Pařížský komisař v podání Jeana Reno a Vincent Cassel jako místní policista pátrají po vrahovi bestiálně zavražděného muže, který je nalezen v malém městečku v údolí francouzských Alp. Jak jsou postupně objevována další těla, vyšetřovatelé začnou pracovat s myšlenkou, že zločiny spojuje temná minulost obyvatel a svou pozornost zaměří na místní vlivnou univerzitu. Jenže vraždící maniak se rozhodně nehodlá nechat chytit, a tak se oba muži ocitají v ohrožení života.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Partyzán

Film / seriál
Hodnocení FDB 56 %
Foto Cinemax

Režie Ariel Kleiman

Scénář Ariel Kleiman, Sarah Cyngler

Obsazení Vincent Cassel, Jeremy Chabriel, Anastasia Prystay, Florence Mezzara, Samuel Eydlish, Sosina Wogayehu, Wietse Cocu

Délka 98 min.

Cinemax sobota 15. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC