Film / seriál

Dokonalý talent

Pan Bezchybný – francouzský thriller

Mathieu pracuje jako stěhovák, sní však o kariéře spisovatele. Bohužel mu schází schopnosti. Když při vyklízení domu po jednom osamělém zemřelém muži narazí na rukopis popisující peklo alžírské války, neodolá a připíše si jeho autorství.

Francouzský thriller režiséra Yanna Gozlana v mnohém připomíná Talentovaného pana Ripleyho (1999). Je to trochu paradox, jelikož film o plagiátorství si sám pohrává s neskrývanou inspirací jiným filmem. Ovšem vše je v mezích autorských práv a Gozlan si s dalšími podobně laděnými snímky opravdu jen hraje, a to s grácií. Natočil tak napínavou, svěží a strhující podívanou.

Když sledujete řidiče auta na klikaté pobřežní silnici, který značně šlape na plyn (v kolika filmech už byly takové záběry...), úplně cítíte, jak je pohledný chlapík za volantem zoufalý a v koncích. Mathieu Vasseur (Pierre Niney), toho času veleúspěšný spisovatel, se dostal do úzkých. V podstatě je na zoufalém útěku před celým světem i sám před sebou. Ale takový vždycky nebýval. Ještě před třemi lety to byl obyčejný Pařížan, který se pokoušel o kariéru spisovatele, leč neúspěšně. Jednoho dne se na něho nečekaně usmálo štěstí. Jako stěhovák vyklízel byt samotářského muže bez rodiny, v jehož věcech Mathieu objevil rukopis deníku. Jak známo příležitost dělá zloděje, a tak Mathieu deník přepíše a rukopis vydává za své autorské dílo. 

Ta kniha člověka naprosto odrovná.

Ze dna na vrchol a zpět

Sláva, bohatství, úspěch, to vše něco stojí. S ďáblem není radno obchodovat, protože si vždy přijde pro svou odměnu. Stejně tak Mathieu brzy zjistí, že pravdu o jeho veleúspěšném románu nezná jen on, ale je tu i někdo další. Tajemný muž (Marc Barbé), který požaduje za své mlčení výkupné. A tak aby se Mathieu mohl vykopat ze svého vlastního hrobu, bude muset vykopat hrob někomu jinému.
 
Kromě toho, že Gozlan natočil intelektuální, ovšem skvělý thriller, film vás rozhodně zaujme také obrazově a prostředím. Především přímořské vily, oslavné prezentace, večírky, to vše trochu připomíná okázalého pana Gatsbyho (že by další inspirace…). Pozlátko slávy však výborně kontrastuje s narůstajícím stresem a Mathieuvým strachem o život. Najednou se z vytouženého života stává zlatá klec, ve které pro něho život představuje peklo na zemi. 

Thriller Pan Bezchybný sledujte online na Skylink Live TV.

Pan Bezchybný

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Yann Gozlan

Obsazení Pierre Niney, Ana Girardot, André Marcon, Valéria Cavalli, Thibault Vinçon, Marc Barbé, Sacha Mijovic

Délka 97 min.

Rok 2015

Satelitní televize: Skylink Live TV

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC