Film / seriál

Osudová vzplanutí

Osudová vzplanutí

Milostná dramata nikdy neomrzí. Zvlášť když do hlavních rolí obsadíte Barbru Streisand a Roberta Redforda.

Dnes již legendární snímek Takoví jsme byli je malým průřezem zásadních dekád 20. století. Na sklonku třicátých let potkává horkokrevná Katie konzervativního Hubbella. Protiklady se přitahují, a tak je z toho hned láska jako trám. Jenže politické i společenské události oba milence neustále rozdělují a většinu času navíc stojí na opačné straně barikády. Osud je však neustále svádí dohromady, až se nakonec v 60. letech musí rozhodnout, jestli nerezavějící stará láska může tak rozdílné povahy, jako jsou oni, udržet pohromadě.

Ach, ta Barbra

Byť ji někteří v začátcích kariéry zrazovali, že není dostatečně krásná a její nos jí kariéru zhatí, opak se stal pravdou. Barbra Streisand byla už v 70. letech ikonickou hvězdou. Vždyť za svůj filmový debut v Hollywoodu, snímek Funny Girl (1968), rovnou získala Oscara. Romantický film Takoví jsme byli je jen dalším pokračováním její úspěšné herecké kariéry, kdy si opět zahrála energickou a silnou ženu, která v sobě zároveň nosí něco neuvěřitelně křehkého. Její pojetí Katie je v ledasčem naivní, ale přesto neuvěřitelně autentické. Nebojí se říkat věci přímo, nebojí se stát si za svým a hrdě přijímá životní zklamání.

Proto je vlastně překvapivé, že se zamiluje zrovna do Hubbella. Jeho představitel, Robert Redford, už byl v době natáčení filmu zkušeným filmovým matadorem a idolem dívek a žen. Role povahou nemastného neslaného spisovatele a scenáristy mu v tomto snímku ale příliš nesedla. Nepřehlédnutelný fešácký svůdník rozhodně stále září, ve filmu ale nemá dost prostoru a nemůže „rozbalit‘ svůj talent jako Streisand. Jeho postava je navíc dosti sebestředná, a tak Katie nedává mnoho důvodů, proč se k němu neustále vracet.

Utáhne to hlavní představitelka?

Ikonická romance Takoví jsme byli je tedy spíše hereckým koncertem Barbry Streisand, než politickým a společenským dramatem. A to přesto, že se odehrává na pozadí událostí, které by příběh mohly zavádět právě tímto směrem. Bohužel některé situace jsou nedotažené, politické debaty a hádky často vyšumí, jako kdyby scenáristé stále nevěděli, jakým směrem „story“ dál rozvíjet.

To však nic nemění na tom, že film má zvláštně přitažlivou atmosféru. Musíte se na něj dodívat, i když z některých scén přímo září banalita. Stačí, když se postava Katie soucitně dívá na zanedbaného Hubbella, bez jediného slova, jen dlouhý záběr na Barbru Streisand a hned porozumíte všemu, prožíváte veškeré emoce a doufáte v šťastný konec.

Dalším plusem je rozhodně výběr hudby. Tu si vzal na starost filmový a také broadwayský hudební mág Marvin Hamlisch. A tak se ani není čemu divit, že za titulní píseň si nakonec odnesl Zlatý glóbus i Oscara.

A abychom nebyli škarohlídi, samozřejmě že Redford je výborný herec, samozřejmě že mu to ve filmu neskutečně sekne, samozřejmě že film jako takový je velmi dobrý, ale když ta Barbra je na tom všem to nejlepší!

Zajímavost

Barbra Streisand zpočátku nechtěla ve filmu vůbec zpívat ani se podílet na soundtracku.

Takoví jsme byli

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Sydney Pollack

Scénář Dalton Trumbo, Arthur Laurents

Obsazení Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman, Patrick O'Neel, Lois Chiles, Viveca Lindfors, Allyn Ann McLerie

Délka 113 min.

Rok 1973

Cinemax neděle 1. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC