Film / seriál

Operace Manhattan

Operace Manhattan

Lidé jsou vynalézaví, ale ne každá věc, kterou objeví, je jejich spásou. Většinou se z velkých objevů stává spíše prokletí.

Jméno vědce Roberta Oppenheimera jste už asi někdy slyšeli – fyzik, který v rámci projektu Manhattan, dopomohl na svět atomové bombě. Snímek Tlusťoch a Chlapeček vám bude vyprávět příběh nejen tohoto pozoruhodného muže, ale nahlédnete také do zákulisí příprav nejničivější zbraně, jakou lidé stvořili. Tušili Američané vůbec, jak mocnou a děsivou věc ovládají? Byli vědci jen armádními výzkumnými loutkami, nebo si byli vědomi toho, že nevratně změní svět?

V roce 1942 se z městečka Los Alamos v Novém Mexiku stalo podivné místo – žili tu vedle sebe nejgeniálnější mozky univerzit z Berkeley a Chicaga, stejně jako uprchlíci před Hitlerem a dělníci i řemeslníci. Ti všichni se podíleli na vzniku a reálné stavbě atomové bomby a s sebou si do zapadlého kouta USA přivezli také své manželky a děti. Byl to trochu bizarní idylický život, který mohl fungovat jenom díky přípravě ničivé zbraně.

Příběh o vzniku atomové bomby je sám o sobě ohromným dramatem, ovšem v tomto případě se tvůrci rozhodli jít klasickou hollywoodskou stezkou, což filmu ubralo body, protože se hlavně soustředí na osobnostní konflikt mezi generálem Grovesem (Paul Newman) a vědeckým vedoucím projektu J. Robertem Oppenheimerem (Dwight Schultz). Generál je zobrazen jako poměrně umírněný vojenský velitel a Oppenheimer zase jako brilantní, ale nezajímavý intelektuál, takže konflikty mezi nimi spíš jen tušíme, než bychom byli svědky pořádné hádky. Trocha akce by ale filmu prospěla.

Celkově je Los Alamos místem, které působí jako vystřižené z dokonalé reklamy na dokonalý život, jichž byla televize v USA v padesátých letech plná. Diskuze mezi vědci na koktejlových party jsou zjednodušené na výklady jak vystřižené z hodin fyziky. Dámy si na nich vřele sousedsky povídají a jen maličko drbou, pánové zase spokojeně popíjí Martini, takže válka jako by vůbec neexistovala a všichni jako by pracovali na novém prototypu sušičky, a ne bomby. Malinkým oživením jsou „zakázané“ lásky. Snad všichni mužští hrdinové mají své milované ženy, ale zároveň pokukují po některé své spolupracovnici.

Nutno říct, že zpracovat toto téma nebylo a není nic jednoduchého. Scenáristická i dějová zjednodušení můžeme přičítat nejspíš prosté věci, Hollywood zkrátka nevěděl, jak se k celé věci postavit – měli vykreslit generála i celou armádu jako krvelačné příšery, které touží po ničivé zbrani a nic dalšího je nezajímá? Nebo vědce jako schizofreniky, jenž věří, že dělají správnou věc a přitom se vnitřně užírají nezměrným pocitem viny? Každý extrém je k ničemu, nakonec můžeme být rádi, že se světoznámá studia rozhodla toto téma vůbec otevřít a dámy považte, kdo by se rád nepodíval na štramáka Paula Newmana v uniformě. Tento film je možná lepší brát jako milostné drama ve válečných kulisách, a pak si ho patřičně užijete.

Tlusťoch a chlapeček

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,3 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Roland Joffé

Scénář Roland Joffé

Obsazení Paul Newman, John Cusack, Laura Dern, Péter Halász, Dwight Schultz, John C. McGinley, Natasha Richardson

Délka 122 min.

Rok 1989

Cinemax čtvrtek 9. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC