Film / seriál

Ona: Jaké je milovat počítač?

Ona

Čtyřicátník Theodore Twombly je osamělý. To v barevném, přesto melancholickém světě nedaleké budoucnosti filmu Ona není nic výjimečného. O to rychleji se Theo dokáže zamilovat do nového operačního systému svého počítače a mobilu, který mluví hlasem Scarlett Johansson a má vlastní inteligenci.

Filmy pětačtyřicetiletého amerického režiséra Spika Jonze nejsou běžné. Většinou vyprávějí o osamělých mužích, toužících po spojení s druhými, kterého se zároveň bojí. Ze začátku Jonze převáděl na plátno nápady jiného zvláštního melancholika Charlieho Kaufmanna. Milostnou sci-fi Ona si poprvé napsal úplně sám podle vlastního nápadu – a hned za to letos získal svého prvního Oscara. Na slavnou sošku byl snímek nominován v dalších čtyřech kategoriích, včetně té za nejlepší film. Romance si k tomu vysloužila i Zlatý glóbus za scénář a další dvě nominace, titul filmu roku od amerického National Board of Review a řadu dalších ocenění.
Do filmu Ona se totiž není těžké zamilovat. Je krásně natočený (kameramanem, který snímal i thriller Jeden musí z kola ven či sci-fi Interstellar). Jeho svět je smutný i krásný zároveň, promyšlený do detailů, přesvědčivě nastiňuje rozvoj technologií a jejich vliv na naši duši a i přes svůj sci-fi nádech vypráví o současných problémech zajištěných zklamaných dospělých – o nesourodém dospívání, strachu z intimity, o neustálé proměně vztahů i lidí. 
Hlavní roli si zahrál Joaquin Phoenix, specialista na postavy nevyrovnaných outsiderů, tady zklidněný v roli opuštěného muže, živícího se psaním osobních dopisů pro druhé. Ve filmu se potká s několika krásnými ženami, Rooney Marou, Olivií Wilde a Amy Adams. Jen jeho hlavní partnerka není na plátně vůbec vidět, přesto Scarlett Johansson za svůj výkon dostala cenu na festivalu v Římě. Stačil na to její sexy hlas, který propůjčila Samanthě, novému, výkonnému, inteligentnímu operačnímu systému s vlastním vývojem a vlastními emocemi. Jak může vypadat vztah člověka a takového počítače? Podívejte se na HBO. 

Ona

Film / seriál
Hodnocení FDB 75.5 %
Foto HBO

Režie Spike Jonze

Obsazení Scarlett Johansson, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Chris Pratt, Matt Letscher

Délka 126 min.

Cinemax středa 3. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC