Film / seriál

Než skončí válka

Než skončí válka – španělské válečné drama

Španělské dějiny jsou velmi barvité, jak uvidíte ve výpravném historicko-válečném dramatu Než skončí válka. Vynikající snímek vám možná pomůže lépe pochopit horkokrevné Španěly.

Španělsko-argentinský snímek se vrací k událostem, které předznamenávaly diktaturu generála Franca ve Španělsku. Kdo vlastně nechtěně umetl tomuto „predátorovi“ cestičku do čela státu? Možná vás překvapí, že to byl slavný spisovatel Miguel de Unamuno.

Uznávaný režisér Alejandro Amenábar se ve své filmografii zaměřoval spíše na thrillery (Diplomová práce, 1996; Ti druzí, 2001), tentokrát vystoupil ze zaběhaných kolejí a natočil historické životopisné drama, jehož hlavní postavy jsou dvě – renomovaný spisovatel a filozof Miguel de Unamuno (Karra Elejalde) a španělský puč v roce 1936.

Amenábarovi se podařilo vytvořit mimořádně zdařilý portrét ušlechtilého myslitele, který je chycen mezi dvě mlýnská kola, mezi fašistické pravé křídlo a levé komunistické. To není úplně ideální situace. V kontrastu s událostmi a uvažováním pohlavárů obou křídel působí Miguel ještě charakterněji a velkolepěji. O to bolestivější je uvědomění, komu a čemu pomáhá uchvátit ve Španělsku moc. Sám si to však uvědomí příliš pozdě, přesto se nebojí dál a veřejně stát si za svými názory (závěrečný projev je opravdu dechberoucí).

Velkolepé Španělsko

Film vás zavede do úžasných kulis, na nádherná místa (není se čemu divit, že snímek proměnil všechny nominace na cenu Goya za nejlepší produkci, výpravu, kostýmy, masky), je to opravdu vizuální skvost. Dýchne na vás atmosféra předválečného Španělska a spolu s davem na náměstí při zpěvu hymny uvěříte, že nyní přichází konečně ta lepší budoucnost. Bohužel, Miguel přesně ví, co jeho zemi čeká, a nebude to nic pěkného. 

Film tak sleduje vnitřní boj velkého myslitele s vlastními přáními, ideologiemi i politickými tlaky. Vlastně by z toho mohl být docela dobrý thriller, ale vše se odehrává na pozadí „velkých dějin“. A tak je snímek Než skončí válka především obrazem velkolepého Španělska nezadržitelně se řítícího do horoucích pekel. Ale rozhodně je to zajímavá podívaná nejen pro milovníky historie. 

Zajímavost

Film se odehrává v reálných kulisách na místech, kde se o osudu Španělska rozhodovalo i ve skutečnosti, a to ve městě Salamanca.

Než skončí válka

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Alejandro Amenábar

Scénář Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández

Obsazení Karra Elejalde, Eduard Fernández, Luis Bermejo, Tito Valverde, Nathalie Poza, Patricia López Arnaiz, Inma Cuevas

Délka 107 min.

Cinemax pondělí 3. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC