Film / seriál

Nemocnice v nouzovém režimu

Medici 2 – francouzský seriál

Druhá řada ultrarealistického seriálu z nemocničního prostředí nabrala tempo akčních filmů a napětím si nezadá s nejlepšími thrillery.

První řada seriálu Medici, jež měla premiéru v roce 2018, byla vřele přijata kritikou i publikem. Ba co víc, ze seriálu se stal doslova divácký hit. Jeho autor Thomas Lilti, původní profesí lékař, totiž velmi dobře ví, jakým výzvám musí zaměstnanci velkých nemocnic denně čelit. Tyto zkušenosti dokázal přenést na obrazovky s takovou přesvědčivostí jako snad nikdo před ním.

Skvělý tým

V první řadě seriálu jsme sledovali trojici mediků Chloé, Alyson a Huga, kteří se pod vedením soudního patologa Arbena museli vypořádat s mimořádnou situací. Jejich starší kolegové skončili v karanténě, a tak se, přes svou nezkušenost, museli ujmout vedení celého nemocničního oddělení. Téma ve své době takřka prorocké.

Chtěla bych být rychlejší. Ale s jednou rukou to není snadné
Po třech letech čekání jsme se dočkali zbrusu nové řady seriálu. Netřeba se bát, že by tvůrci pouze variovali osvědčené postupy a scény, jak tomu v podobných případech bývá. Právě naopak, příběhy jsou zcela nové a neotřelé, seriál nabral spád a vyniká ještě větším napětím, dá se říci, že je i v mnohém radikálnější. 

Naši medici ušli od první řady kus cesty. Chloé musela podstoupit operaci srdce, v jejímž důsledku ztratila cit v levé ruce. Je plná pochybností, zda dokáže s takovým handicapem obstát. Vztah pohodového Huga se spolehlivou Alyson dostává první vážné trhliny a do nemocnice se zadními vrátky vrací i soudní patolog Arben, jehož ambice jsou větší než jeho profesní schopnosti. Nově všichni pracují na jednotce intenzivní péče. Hned v první epizodě musí čelit nečekané havárii. Zatímco se potýkají s přívalem pacientů v důsledku sněhové bouře, oddělení je zaplaveno přívalem vody z prasklého potrubí. Rychlý sled dramatických scén připomíná spíše katastrofický film o potápějící se lodi než tradiční seriál z nemocničního prostředí, přesto neztrácí nic na své realističnosti a schopnosti ukazovat divákům, co se děje „za scénou“ velkých nemocničních oddělení. 

Dlouhé přípravy i natáčení

Tři roky, které dělí premiéry první a druhé řady seriálu, se zdají jako dlouhá doba. Za touto odmlkou nestojí podle režiséra a scenáristy Thomase Liltiho jen přerušené natáčení z důvodu lockdownu na jaře roku 2020, ale především nesmírně pečlivá příprava ve snaze nezklamat diváky. Podle prvních ohlasů na novou řadu seriálu se úsilí tvůrců zcela jistě vyplatilo. A dobrá zpráva na závěr – filmaři oznámili, že na třetí řadě Mediků se již pracuje.

Louise Bourgoin 

Postavu Chloé ztvárnila Louise Bourgoin (vlastním jménem Ariane). Zpočátku se věnovala výuce sochařského umění, modelingu, herectví, ale i moderování. Proslavila se především literární rubrikou, ve které mnohdy ironicky komentuje knižní novinky. Kromě toho paroduje osobnosti veřejného života, včetně manželky exprezidenta Nicolase Sarkozyho Carly Bruni.

Medici 2

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Thomas Lilti

Scénář Claude Le Pape, Thomas Lilti

Obsazení Louise Bourgoin, Alice Belaïdi, Karim Leklou, Zacharie Chasseriaud, Anne Consigny…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Anna Brousková, Robert Hájek, Milada Vaňkátová, Petr Gelnar, Klára Sochorová…

Délka 8 × 52 min.

středa 10. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC