Film / seriál

Medicína jako adrenalinový sport

Medici – francouzský dramatický seriál

Nemocniční prostředí otevírá prostor pro nespočet dramatických příběhů. Co by se například stalo, kdyby všichni lékaři museli do karantény?

Francouzský seriál Medici divákům umožňuje nejen blíže poznat práci lékařů, ale také to, jak komplikované mohou být začátky v této profesi pro mladé začínající lékaře. V seriálu se totiž zkomplikuje péče o pacienty na jednom z nemocničních oddělení, když jsou všichni lékaři posláni do karantény (jak současné téma). Ta má být původně „jen“ na dva dny, ale postupně se protáhne na neurčito. 

O celé oddělení se nyní musí postarat tři medici a jeden soudní lékař, který s živými pacienty nemá už pár let co dočinění. Tato zajímavá zápletka nabízí opravdu mnohé. Postupně se seznámíte blíže jak s hlavními protagonisty, tak samozřejmě s jejich pacienty na oddělení. Jako kdyby každý lidský osud v nemocnici získával na dramatičnosti a fatálnosti. A to není třeba operovat v zaseknutých výtazích jak to známe z obdobných amerických seriálů. V případě Mediků je cítit, že tohle jsou příběhy vzniklé na reálném pozadí. Navíc se zde boří zaběhané konvence, kdy jsou lékaři téměř Bohy a medici je musí ve všem respektovat. Najednou se jejich role spíše obrací, což pro mladé lékaře znamená obrovskou zodpovědnost a s ní spojený nátlak na bezchybné zvládání povinností. 
Nemocnice je živná půda pro silné příběhy

V ústředních rolích se představí mladí francouzští herci. Asi největší zkoušku představuje práce v nemocnici pro Alyson, již si zahrála Alice Belaïdi. Alyson byla vždy výbornou studentkou, přesto je z praxe velmi nervózní a jsou situace, kdy nejen ona sama pochybuje, jestli praxi vůbec dokončí. Další dívku v novém lékařském týmu, Chloe, si zahrála Louise Bourgoin. Chloe je ze všech momentálně asi nejzkušenější a čeká ji závěrečná praxe před absolvováním. Je chytrá, bystrá, ale také poněkud tajemná. Co se skrývá za jejím přestupem na oddělení všeobecné chirurgie?

A v každém týmu musí být nějaký hezounek, který je zdánlivě cynický a život ani svou práci nebere příliš vážně. Roli Huga si zahrál Zacharie Chasseriaud, který v duchu všech lékařských seriálů představuje trochu floutka. Navíc jeho matka je ředitelkou na oddělení intenzivní péče, takže nemocniční prostředí je jeho druhým domovem. Tuto trojici doplňuje ještě Arben, v podání Karima Lekloua, jenž je poloviční Francouz a poloviční Albánec. Věnuje se forenzní patologii, takže vzniklá situace ho náhle vrací do hry k živým pacientům. A jak uvidíte, je to skutečně zásadní profesní změna.

Seriál Medici představuje inteligentní a docela napínavý seriál z nemocničního prostředí se společenským přesahem a reflexí aktuálního dění. Vše je velmi realistické také díky tomu, že filmaři využili reálné, byť nepoužívané nemocniční křídlo. Tohle není jen televizní zábava, tohle je opravdový život.

Thomas Lilti

Režisér Thomas Lilti dokázal spojit několik svých milovaných profesí dohromady. Jako bývalý lékař zná nemocniční prostředí dokonale a své znalosti i zkušenosti dokázal velmi poutavě převést na filmové plátno i televizní obrazovky. Scenáristicky i režijně se kromě Mediků podílel také na filmech Venkovský lékař (2016) a Hippocrate (2014).

Medici

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Canal+

Režie Thomas Lilti

Scénář Claude Le Pape, Julien Lilti, Thomas Lilti

Obsazení

Anne Consigny, Eric Caravaca, Géraldine Nakache, Louise Bourgoin, Alice Belaïdi, Karim Leklou, Zacharie Chasseriaud, Bellamine Abdelmalek, Oussama Kheddam, Marie Petiot, Mustapha Abourachid, Paul Delbreil, Michel Masiero, Jeremy Corallo, Jackie Berroyer, Jacques Bouanich, Philippe Cariou, Pierre Benezit, Chrystelle Labaude, Thierry Levaret, Christophe Tek, Herrade Von Meier, Michel Charrel, Jeanne Cohendy, Christophe Odent, Oudesh Rughooputh, Patrick Zard, Satya Dusaugey, Michèle Clément.

 

Délka 8 × 60 min.

pondělí 8. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC