Film / seriál

Filmová recenze – Na východní frontě peklo

Východní fronta – dokumentární film

Nejprve v Berlíně, následně na festivalu Jeden svět: všude, kde se dokument Východní fronta promítal, sklízel ovace ve stoje. Po právu – jako výpověď o válce, již skrze média sledujeme více než rok, a přesto o ní stále nevíme dost, funguje skvěle.

Rozhrkaná sanitka, skupina válečných zdravotníků zachraňuje postřeleného vojáka. Cesta do nemocnice, snímaná z vnitřku kabiny, působí ve své brutální autenticitě jako příslovečná jízda peklem. Sanitka se řítí zničeným městem, po rozbitých silnicích a přes zátarasy. Každá zatáčka se musí hlásit, lékaři padají a zase vstávají, aby těžce raněného udrželi při životě. Je to jedna z nejakčnějších scén, jaká kdy vznikla, přesto nám přijde, že minuta v ní trvá hodinu – stejně jako zoufalým lékařům.

I kdyby se ve filmu Vitalije Manského a Jevhena Titarenka nic dalšího neodehrálo, těch pár minut z úvodu jeho legitimitu obhájí. Naštěstí se v něm odehrává dost, i když častěji mimo kameru než před ní. Sugestivní záběry z fronty střídají ty ze zázemí, zdánlivě idylického a „normálního“, do nějž válka zasahuje pouze prostřednictvím dialogů. Dalo by se jimi šetřit, dlouhé rozmluvy a pospolitost rodinných tabulí zbytečně obrušují pozornost, kontrast s realitou války je však díky tomu pádnější.

Svědectví a úvahy zdravotníků, k nimž se počítá i režisér Titarenko, zajímavě osvětlují povahu konfliktu, mnohem výmluvnější nicméně jsou výjevy ze samotné fronty; a ani se v nich nemusí bojovat. Jejich aktéři, zdravotničtí dobrovolníci ve vojenské výstroji, procházejí zpustošenou zemí a stávají se svědky „Dantova Pekla“ (jak postapokalyptickou scenérii sami trefně pojmenovávají).

Opuštěné zákopy nepřítele, z nějž sbírka pozapomenutých předmětů dělá člověka s příběhem. Trosky vybombardovaných paneláků slepě shlížející do krajiny. Vyčerpané stádo krav, jež čeká pomalá smrt v bezedném bahně bojiště. Na Východní frontě člověku neutkví slova, ale němé obrazy zmaru, hrůz a beznaděje.

Východní fronta

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Aerofilms

Režie Vitalij Manskyj, Jevhen Titarenko

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC