Film / seriál

Mystický milostný trojúhelník

Mystický milostný trojúhelník

To, že se vaše dcera zamiluje do nepravého, aspoň podle vás, děsí asi nejedny rodiče. Existují různé možnosti, jak se s tím vypořádat, ovšem rodina Ruth zvolila opravdu originální řešení.

Australanka Ruth (Kate Winslet) se vydá na docela zajímavou a dobrodružnou cestu do Indie, aby našla svého gurua. Jenže v něm najde víc, než jen duchovního vůdce, což se doma v Austrálii rozhodně nelíbí. Rodiče Ruth se rozhodnou zakročit, a to za pomoci profesionálního svůdníka P. J., kterého hraje Harvey Keitel. Když vystupuje z letadla, máte pocit, že nikdo jiný se pro tuto roli nehodí víc (a taky vám připomene svou legendární roli v Pulp Fiction) a tím pravým guru, kterého byste chtěli následovat, je jedině on.

Snímek Jako dým ale není žádná okultistická duchařina, spíš je to film o neustálém boji mezi muži a ženami, a tak se postupně z mystického cestopisu promění na základní podobenství o lidech. Režisérka Jane Campion (Piano), ve spolupráci se svou sestrou Annou napsala i scénář, se tak trochu vrací ke svému poměrně oblíbenému tématu – k mladé ženě, která se dostává na pomyslnou životní křižovatku. V mnohém se tento film podobá její prvotině Sweetie. Ruth, již představuje vynikající Winslet, se své životní dilema snaží řešit duchovní cestou, na níž ji však nikdo z rodiny doopravdy nepodporuje. Uvnitř si je toho vědoma, proto podobné myšlenky raději zasouvá někam hluboko a zcela se poddává mystickému dobrodružství. Z toho ji dokáže vytrhnout až P. J. A tady se najednou ukazuje, že byť je protřelý Američan znalý žen, nakonec ho jedna mladá, bystrá a nesmírně přitažlivá žena dokáže porazit na všech frontách.

Winslet a Keitel tvoří na plátně netuctový, zajímavý pár, který si notuje nejen před kamerou (sice se neustále hádají, ale chemie mezi nimi naznačuje spíš vzájemnou přitažlivost než nenávist), ale i kariérně. Oba herci si totiž vybírají zajímavé scénáře a režiséry. To občas znamená, že nedostanou zaplaceno 20 milionů dolarů, ale role za takový ranec peněz ještě neznamená kvalitu a úspěch. Naopak nízkorozpočtový snímek mimo hlavní proud má někdy větší šanci být originální a nabídnout hercům plastické role.

Jako dým není nějakým zázrakem, který vyrazil na přelomu tisíciletí dech všem kritikům a divákům, ovšem rozhodně nezapadl. Možná za to může proměna Ruth, která byla na začátku spíš jen rozevlátým dobrodruhem, zasněným nepraktickým člověkem, ale postupně se z ní stala sebevědomá žena. A tuto proměnu Winslet zahrála mistrně. Malé mínus bychom možná mohli vidět v tom, že film nepronikl hlouběji do indického světa, do uvažování tamních lidí a indická, ovšem i australská krajina jsou jen nádhernými kulisami.

Film Jako dým je však plný zajímavých myšlenek a není to jen romantická komedie o milostném trojúhelníku, hlavně vás totiž donutí přemýšlet víc o vás samých.

Zajímavost

Jde o první film, ve kterém Kate Winslet neoblékla dobové, nebo pohádkové kostýmy, ale nosí současné oblečení.

Jako dým

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,3 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Jane Campion

Scénář Anna Campion, Jane Campion

Obsazení Kate Winslet, Harvey Keitel, Pam Grier, Julie Hamilton, Sophia Lee, Daniel Wyllie, Paul Goddard

Délka 114 min.

Rok 1999

Cinemax neděle 28. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC