Film / seriál

Filmová rencenze – Mrazivé letní zjevení

#annaismissing – český thriller

Skoro to vypadá, že kdo chce v létě do kina, musí si vystačit s „novožánrem“ slovensko-české romantiky, systematicky zaplevelujícím prázdninový program. Celovečerní debut Pavla Soukupa #annaismissing tak v panující letní selance působí málem jako zjevení. Zjevení je to však veskrze svěží a vítané.

Soukup spadá do kategorie režisérů, jejichž první celovečerní kus byl vyhlížen dychtivě a s nadějí. Má svébytný rukopis, mimořádné výtvarné vidění a před třemi roky vybojoval pro Čechy prvního televizního „Oscara“, International Emmy Award. Seriál #martyisdead bodoval v zahraničí nejen originálním zpracováním, ale i palčivými tématy dneška, jako jsou kyberšikana či bezpečnost na internetu. Ta se nyní promítla i do jeho filmového debutu, jenž se točí kolem zmizení populární influencerky Anny, rozhodně však není pouhou prodlouženou verzí téhož.

Dramaturgicky je #annaismissing zcela autonomním, rafinovaně vystavěným tvarem plným neočekávaných zvratů. A byť v dialozích teenagerů občas křečovitě ždímá „autenticitu“, jako celek funguje po stránce obsahové, žánrové i emocionální. Jinými slovy budete dostatečně rozrušení, napjatí, pobavení a někdy asi trochu dotčení, protože Soukupův film dokázal obsáhnout vše od nejistot dorosteneckého věku přes „boomerskou“ nechápavost a sebezahleděnost až po nástrahy digitálního věku, citové, faktické i společenské.

Tvůrci se film podařilo zajímavě obsadit a byť titulní hrdinka (Viktorie Vítová) funguje spíš typově než herecky, její kolegyně Alexandra Vostrejžová coby zmatená, raněná, ale současně i neskutečně silná teenagerka Nina platí rozhodně za jeden z nejvýraznějších objevů posledních let. Stejně tak se vyplatila sázka na hvězdu nekonečných seriálů Marka Němce, jemuž se partem chybujícího otce konečně dostalo ambiciózního protiúkolu – a nezklamal v něm.

Největší výhrou Soukupovy prvotiny je potom její vizuální stránka. Režisér s pomocí kamery zkušeného Miloslava Holmana (Protektor) obdivuhodně čaruje s atmosférou a zvláště v druhé části, kde se děj přesune do podzimních exteriérů, dostává jeho vyprávění kýženě mrazivý náboj; schopnost, jež k Soukupovi patří odnepaměti, ale teprve v Anně plně posloužila účelu.

Postrádáte-li v bublině prázdninové bezstarostnosti trochu toho mrazivého neklidu, vězte, že #annaismissing vám ho dopřeje vrchovatě. A k tomu řadu užitečných poznání, jež by na papíře vyznívaly školometsky, ale takhle je vstřebáte, ani nebudete vědět jak.

#annaismissing

Film / seriál
Foto Aerofilms

Režie Pavel Soukup

Obsazení Marek Němec, Barbora Bočková, Petra Bučková, Vlastina Svátková, Viktorie Vítová, Magdalena Čečo, Alexandra Vostrejžová

Délka 108 min.

Rok 2023

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC