Film / seriál

Mládí uprostřed pekla

Testament mládí

Působivý příběh lásky uprostřed válečného běsnění vypráví o tom, kterak i ve zlých časech lze najít smysl života.

Píše se rok 1914 a mladičká Vera vybojovala první velkou bitvu svého života – být jako žena přijata na prestižní univerzitu v Oxfordu tehdy nebylo rozhodně samozřejmé. Na kontinentu však mezitím zuří úplně jiné bitvy, do kterých jsou povoláni i její bratr, snoubenec a dva nejbližší přátelé. Stejně jako nespočet dalších mladíků se ze zákopů už nevrátí. Vera nechce sedět ze založenýma rukama a vydá se jako dobrovolnice na frontu ošetřovat raněné a umírající.

Drama natočené v roce 2014, Testament mládí, je založeno na válečných pamětech britské feministky a pacifistky Very Brittain. Je to bezprostřední svědectví o brutalitě a nesmyslnosti války stejně jako zrcadlo oné zvláštní doby, která přinesla hned dva světové konflikty – byla to doba kníratých mužů v legračních uniformách, mezi nimiž žena platila v podstatě za méněcenného člověka. Silnou výpověď Brittaininých deníků se nakonec povedlo až neobyčejně dobře přenést na stříbrné plátno.

Ještě o ní uslyšíme

Velký podíl na tomto úspěchu má Alicia Vikander, jedna z nejlepších hereček, o které jste nejspíš zatím slyšeli jen málo. Švédka začínala jako baletka, po několika menších rolích v severských seriálech se však dala na herectví. A to jí jde velice dobře: v roce 2012 dostala britskou cenu BAFTA za hlavní roli v dánském historickém dramatu Královská aféra, které navíc bylo nominováno na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Z letošního předávání Cen Akademie si „zlatého chlapíka“ dokonce odnesla za nejlepší vedlejší roli v dramatu Dánská dívka Toma Hoopera. V poslední době jste ji mohli vidět také například ve fantasy Sedmý syn nebo ve sci-fi Ex Machina.

I v Testamentu mládí podává Vikander mimořádný herecký výkon, když se ideály a životní radost její mladičké postavy postupně hroutí ve smutek. Ve filmu jí sekunduje celá řada také méně známých, ovšem špičkových herců. Kita Haringtona znáte jako Jona Sněha ze seriálové Hry o trůny a Velšana Tarona Egertona možná jako Eggsyho z přisprostlé komedie Kingsman: Tajná služba Matthewa Vaughna. A Emily Watson si vysloužila nominaci na Oscara hned za první roli, ve které se objevila před kamerou – to bylo v roce 1996 v dnes již klasice Prolomit vlny od Larse von Triera. Za svoje divadelní výkony získala mimo jiné Řád britského impéria.

Nejen silné obsazení dělá z Testamentu mládí téměř filmový manifest o tragédii celé jedné generace dospívajících dětí, které byly vrženy do pekla, jaké svět do té doby nepoznal. Velkolepé klasické drama je také o době, kterou si dnes mnozí lidé idealizují jako staré dobré časy. Staré tedy jsou, ale dobré rozhodně nebyly.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Testament mládí

Film / seriál
Hodnocení FDB 61.7 %
Foto Cinemax

Režie James Kent

Scénář Juliette Towhidi

Obsazení Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Colin Morgan, Dominic West, Emily Watson, Joanna Scanlan

Délka 129 min.

Cinemax neděle 3. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC