Film / seriál

(Ne)zištná láska

Milenec – romantické drama

Film Jeana-Jacquesa Annauda na motivy stejnojmenného románu Marguerite Durasové. Autorka se v něm vrací k nelehkému osudu své rodiny v Kočinčíně ve 20. letech minulého století a také k vášnivému vztahu se zámožným Číňanem, který prožila jako patnáctiletá.

Původní román Milenec vyšel roku 1984 a stal se naprostou senzací díky kombinaci až skandální otevřenosti a romantické něžnosti. Durasová jednoduše vzpomínala na své mládí bez přílišné nostalgie a podařilo se jí zachytit zcela unikátní svět. Půjde tedy o lásku, ale také o hranice kultur a společenská tabu. Tento příběh je o vazbách, které svazují.

Umění jemnosti

Režisér Jean-Jacques Annaud je nesmazatelně podepsán například pod vynikající adaptací Jména růže, takže můžeme říct, že opravdu umí převádět romány na filmové plátno. V Milencovi mu také dost pomohl kameraman Robert Fraisse, který vytváří krásný barvitý obraz dávných časů ve Vietnamu okupovaném Francouzi na sklonku 20. let minulého století. Samozřejmě k úspěchu filmu přispěla také hlavní herecká dvojice, herečka Jane March a její kolega Tony Leung Ka-fai.

V roce 1929 se mladičká Francouzka vrací z prázdnin od matky. A tehdy jí cestu osudově zkříží 32letý elegán v bílém obleku. Když jí nabídne odvoz do Saigonu ani jeden z nich netuší, jak výrazně jeden druhému zasáhnou do života. Chemie mezi nimi je téměř hmatatelná, a tak se velmi záhy začnou scházet v pronajatém bytě v ošumělé čtvrti. Jejich poměr se rozhodně nelíbí rodinám. Dívka bojuje především se svou ztřeštěnou matkou (Frédérique Meininger) a psychotickým bratrem závislým na opiu (Arnaud Giovaninetti). Její milenec, který je zcela závislý na bohatství svého otce (rovněž milovníka opia) nedokáže vycouvat z tradičního domluveného sňatku s čínskou nevěstou. Takže čím víc se milence snaží rodiny rozdělit, tím vášnivější je jejich vztah, i když on ví, že ona ho rozhodně tolik nemiluje.

Od Annauda určitě očekáváte, že vám nebude servírovat jen sladkou filmovou limonádu. A máte pravdu. Především postava, kterou hraje March, je naprosto uvěřitelná. I když jde o mladou dívku, dokáže se chovat velmi rafinovaně. Od začátku váháte, jestli svého milence jen využívá na truc své rodině, nebo se nakonec opravdu bláznivě zamiluje. Díky tomu film nespěje od samého začátku k happy endu, ale udržuje vás v napětí. Navíc exotické prostředí Saigonu se podařilo filmařům skvěle zachytit i se všemi tehdejšími společenskými a politickými problémy. 

Zajímavost

Jedná se o první západní film, který byl realizován ve Vietnamu od skončení války v roce 1975.

Milenec

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,4 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Jean-Jacques Annaud

Scénář Gérard Brach, Jean-Jacques Annaud

Obsazení Jane March, Tony Leung Ka Fai, Frédérique Meininger, Arnaud Giovaninetti, Lisa Faulkner, Tania Torrens, Melvil Poupaud

Délka 115 min.

Rok 1992

Cinemax2 čtvrtek 21. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC