Film / seriál

Michael Kohlhaas: Spravedlnost za koně

Michael Kohlhaas

Co byste dělali, kdyby vás bohatý a mocný okradl, ponížil a úřady s tím pak odmítly cokoliv dělat? Michael Kohlhaas si to nenechal líbit a vzbouřil se. A stal se legendou, o níž už existují tři filmy. Včetně tohoto, kde ho hraje jeden z nejcharismatičtějších evropských herců dneška.

Vážený obchodník s koňmi Michael Kohlhaas je milující otec a mírumilovný občan. Aspoň do té doby, než na vlastní kůži okusí zvůli bohatého lorda. Ten ho okrade o koně, a když se Kohlhaas dožaduje odškodnění, narazí na hradbu bezpráví, nezájmu a korupce. Spolu se svým živobytím pak přijde i o svou víru v právo, a proto se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Jenže někteří lidí musí za své zločiny platit.
 
Skutečný příběh z 16. století v době napoleonských válek zpracoval mladý německý romantik Heinrich von Kleist, aby se skrytě mohl rozlítit nad soudobou politikou a zkritizovat nepřátelskou Francii. Korupce mocných ze světa nevymizela, a tak jeho příběh se svou silnou morálkou pořád působí. Vznikly podle něj už tři filmy. Tento vloni, pod dohledem Francouze Arnauda des Pallièrese, který děj přesadil do své rodné země na sklonku feudalismu. Do titulní role povolal populárního Dána Madse Mikkelsena, který je nejen skvělý herec, ale navíc oplývá vekou dávkou osobního charisma. Jeho výkon je zasazený do krásně komponovaných obrazů horské krajiny, drama se odvíjí pomalu, stroze, ale trpělivým divákům se odmění. Loni se ucházel o Zlatou palmu na festivalu v Cannes a ze šesti nominací získal dva francouzské Césary, za zvuk a hudbu.

Michael Kohlhaas

Film / seriál
Hodnocení FDB 66 %
Foto Cinemax

Režie Arnaud des Pallières

Scénář Arnaud des Pallières a Christelle Berthevas

Obsazení Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, David Kross, Bruno Ganz, Denis Lavant, Roxane Duran

Délka 121 min.

Cinemax neděle 2. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC