Film / seriál

Lesní duch: Na samotě u lesa

Lesní duch

Série hororů režiséra Sama Raimiho odkazuje na klasiku literatury tohoto žánru a patří mezi jeho nejlepší filmové podoby.

Hledáte poutavou četbu na léto? Zkuste třeba Necronomicon, známý také jako Kniha mrtvých. Dozvíte se i ta nejintimnější tajemství démonů a prastarých božstev, která spí pod světem lidí. Kniha vázaná do lidské kůže má jen trochu nepraktické rozměry a její čtení zpravidla vede k šílenství, případně probuzení temných sil.
S mýtem o knize staré tisíce let, objevené kdesi v Arábii, přišel na počátku minulého století legendární autor hororů H. P. Lovecraft. Už tehdy se našli tací, kteří byli ochotni věřit v její skutečnou existenci; vtipálkové pašovali kartičky s jejím popisem do katalogů knihoven, někteří podnikavci však dokonce prodávali její údajné výtisky. Kniha mrtvých se stala často přejímaným motivem anglofonní popkultury.
Koncem sedmdesátých let se do Lovecraftova univerza ponořil i budoucí úspěšný režisér hororů a fantasy filmů Sam Raimi. Necronomicon, který patří mezi základní rekvizity Lovecraftových děl, studenta anglické literatury hluboce zaujal. Udělal z něj ústřední motiv nízkorozpočtového filmu, který natočil s partou dalších amatérů na jaře roku 1978. 
Pár stovek dolarů stěží stačilo na filmový materiál a základní make-up, takže se například tyč probodnuvší hruď jednoho z protagonistů herci přidělávala lepicí páskou. Raimimu se přesto podařilo domluvit několik veřejných promítání, mimo jiné na jeho bývalé střední. Diváci byli nadšeni a filmařští samouci dostali peníze na natočení celovečerního filmu se stejným námětem. 
Ve snímku se parta studentů vydá kam jinam než na chatu uprostřed lesů, kde najdou a otevřou záhadnou knihu, načež se začnou dít šílené věci. Mezi drastické scény, které se ve filmu objeví, patří rozříznutí jazyka kutilským nožíkem či znásilnění jedné z dívek trnitým šlahounem v démonem ovládnutém křoví. 
„Měli jsme v tom jasno: Rychle to rozjet a dál co nejvíc tlačit na pilu,“ vysvětluje Raimiho kamarád z dětství Bruce Campbell, se kterým Sam Raimi dodnes spolupracuje. „Čím drsnější, tím lepší, to byla naše úvaha.“ Snímek se stal jedním z nejkontroverznějších filmových děl svojí doby, v amerických obchodech i videopůjčovnách se krčil v regálech s pornofilmy. Možná právě proto se mu dostalo hned dvou pokračování, mezi která patří i hororová komedie Armáda temnot z roku 1992. V roce 2013 byl navíc natočen remake prvního filmu série, který s českým názvem Lesní duch v srpnu vysílá stanice Cinemax. Mezi fanoušky se již nějakou dobu šíří zvěsti o tom, že Sam Raimi a jeho spolupracovníci připravují další snímek s tímto námětem. Nechme se překvapit, co se v Knize mrtvých ještě dočteme.

Lesní duch

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,7 %
Foto Cinemax

Režie Fede Alvarez

Obsazení Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore

Délka 91 min.

Cinemax pátek 8. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC