Film / seriál

Bez peněz do vztahu nelez

Křídla vášně –  romantické drama

Kate a Merton jsou šťastně zamilovaný pár. K úplné spokojenosti jim chybí jediné – peníze. Oproti tomu Millie je bohatá. Má vše, kromě lásky. Kate proto vymyslí ďábelský plán, jak se zmocnit majetku Millie.

Křídla vášně nejsou žádnou něžnou romantikou, ale příběhem dvou vypočítavých milenců, kteří plánují připravit bohatou americkou dívku o srdce i dědictví. Film natočený podle románu Henryho Jamese ukazuje, že když jde o peníze, sex, lásku a smrt, většina lidí je připravena v intrikách zajít mnohem dál, než si původně myslela. 

Štěstí si nekoupíš

Kate, kterou s vášní a elánem sobě vlastním hraje vynikající Helena Bonham Carter, je chudá dívka z nižší společnosti. Tedy jemně řečeno, neboť její otec je nemajetný opilec a její matka je již mrtvá. Má však štěstí, že se dostane k bohaté tetě Maude (Charlotte Rampling), která se ji rozhodne co nejlépe provdat. Kate už svého vyvoleného má, je jím Merton Densher (Linus Roache), špatně placený novinář, který bez okolků přiznává, že vůbec nevěří tomu, co píše. Tetička Maude takový sňatek odmítá, dokonce ho Kate zakazuje pod výhružkou, že úplně odřízne jejího otce od peněz.

Nevěřím v nic z toho, o čem píšu. Předstírám vášeň. Předstírám přesvědčení.

Kate však není naivní husička a rozhodne se využít známosti s bohatou mladou Američankou Millie Theale (Alison Elliott), která je údajně nevyléčitelně nemocná. Katein plán je jasný. Odjede s Millie do Benátek, tam se k nim přidá Merton, Millie se do něho zamiluje, vezmou se, ona zemře a bohatství spadne do klína Mertonovi. Události se dají rychle do pohybu a podivný milostný trojúhelník je na světě. Jenže každý dokonalý zločin má nějakou trhlinku.

Adaptace režiséra Iaina Softleyho je v ledasčem citlivější než předloha. Dává větší prostor postavám a jejich emocím. Například Kate je mnohem víc zoufalá a diváci s ní mohou soucítit. Naopak Millie se ukazuje jako mnohem silnější osobnost, která jaksi vědomě propadá Mertonovu kouzlu ve snaze zakusit opravdovou vášeň dřív, než přijde její konec. Navíc mezi Kate a Millie se vytvoří zvláštní vztah, i když jsou sokyně v lásce, svým způsobem se mají rády. To dodává jejich vztahu na absurdnosti, ale také na zvláštním napětí. 

V současnosti by to byl příběh jak vystřižený z bulváru. Na přelomu 19. a 20. století takové intrikaření nebylo ničím neobvyklým, ale zabalené do hodnot vážících se k věrnosti, cudnosti, poctivosti nic z toho nepůsobí tak vulgárně, jak by tomu nejspíš bylo dnes. Snad proto jsou filmové adaptace nejen Jamese, ale třeba Austenové či Forstera stále tak oblíbené. 

Křídla vášně

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,1 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Ian Softley

Obsazení Helena Bonham Carter, Linus Roache, Alison Elliott, Charlotte Rampling, Elizabeth McGovern, Michael Gambon, Alex Jennings

Délka 96 min.

Rok 1997

Cinemax2 pondělí 29. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC