Film / seriál

Mezi čtyřmi stěnami

Dramatický film Kočka ve zdi

Bydlení ve velkém domě se spoustou sousedů může být občas docela dobrodružné.

Snímek ze současného Londýna Kočka ve zdi nepředstavuje toto velkoměsto nijak idylicky. Svobodná matka, navíc původem z Bulharska, neustále bojuje se svými sousedy o kousek místa na světě, a taky o kočku. V Londýně během Brexitu není zkrátka nic jisté. Irina se ale nemíní vzdát a snaží se prosadit na poli architektury a dokázat svým sousedům, že stojí za to jít si za svým, i když ji všichni neustále odrazují. A k tomu všemu jí naprosto zbytečně rekonstruují byt, což je pro architektku vyloženě radost. Kdyby tak aspoň měla tu kočku...   

Ztraceni v byrokracii

Kočka ve zdi reflektuje problematiku bulharských přistěhovalců z pohledu bulharských filmařů. Pod režií i scénářem je podepsán autorský tandem Vesela Kazakova a Mina Mileva. I když si vybrali téma skutečně aktuální, spíš než sociálním dramatem je jejich snímek lehce humornou tragikomedií. Film vychází z reality a je inspirován skutečnými osudy bulharských emigrantů v Londýně a je třeba u obou autorek ocenit snahu nebrat si servítky a k tématu přistupovat téměř jako k dokumentu. 

Aby však diváci nepropadli totální depresi, Kočka ve zdi je protknuta také humorem, sice černým, takže i úsměvné situace jsou založeny na docela drsné premise, ale zase to hezky koresponduje s anglickým suchým humorem. V těchto ohledech je vše skvělé. Bohužel samotný příběh, tak jak je vystavěný, nedokáže film udržet pohromadě. Chybí tu nějaký závěr, bohužel vše nakonec tak nějak vyšumí do prázdna. I když možná i to byl autorský záměr, uvrhnout nás diváky do totální deprese společně s postavami, které se stále točí ve stejném bludném kruhu.

Kočka ve zdi připomíná filmovou novou vlnu svým ponorem do města, mezi svérázné typy lidí i využíváním neherců. Vše působí velmi naturalisticky a autenticky. Irina Atanasova, představitelka hlavní hrdinky, odvádí skvělou práci, je velmi emotivní a lidská. Až se musíme ptát, jak je možné, že takovou sousedku ostatní nemilují? Ale realita není film a naopak. Život v emigraci má mnoho odvrácených stran a ne každý ho zvládne. 

Kazakova a Mileva i přes různé přešlapy otevírají citlivé, ovšem velmi zajímavé téma, které se snaží svérázným způsobem zachytit pomocí kamery. Jejich snímek vybočuje z klasické mainstreamové soudobé filmové produkce svou přímočarostí, humorem i autentičností.

Zajímavost

Všechny události jsou pravdivé, takže i spor o kočku!

Kočka ve zdi

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Vesela Kazakova, Mina Mileva

Scénář Vesela Kazakova, Mina Mileva

Obsazení Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Lee Nicholas Harris, Chris Hill, Roger McIntosh

Délka 92 min.

Rok 2019

Cinemax čtvrtek 15. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC