Film / seriál

Knihovníci: Vázáno v kůži Indiany Jonese

Knihovníci

Noah Wyle se vrací v akčním seriálu, který navazuje na dobrodružnou trilogii příhod neobvyklého Knihovníka Flynna Carsena.

Kdo chce zakusit archeologii na vlastní pěst a zažít pořádné dobrodružství, musí z knih vytáhnout zabořený nos a vystrčit paty z knihovny. To ví nejen Indiana Jones, ale i jeho televizní nástupce Flynn Carsen. A tak se dobrodružná trilogie úspěšných televizních filmů Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu, Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna a Flynn Carsen 3: Jidášův kalich rozšířila do podoby nového desetidílného seriálu Knihovníci. Být knihovníkem je pěkná fuška, i když pracovní povinnosti nezahrnují lítat po světě, hledat a chránit vzácné historické artefakty před nepovolanými. Flynn Carsen na to už naštěstí není sám.  
 
„Vždycky se mi líbily týmovky,“ říká producent John Rogers, který má za sebou pět let úspěchů s televizním hitem Dokonalý podraz o partě šikovných podvodníků, kteří obírají kriminálníky a zkorumpované byznysmeny. Rogers se přidal ke kolegovi Deanu Devlinovi a šest let po premiéře posledního filmu s Flynnem Carsenem jsou z obou znovu knihomolové. „Mám rád seriály, ve kterých spolupracuje parta lidí, vzniká z nich rodina a pak řeší vzájemné trable a problémy. Vzniká díky tomu napětí i ve chvílích, kdy se zrovna neodehrává nic akčního. Kromě toho jsem blázen do konspiračních teorií. Miluji legendy, teorie spiknutí a podivné vědecké zkazky o ztracených městech a bizarních tajných organizacích.“  
 

Akta X jako týmovka

Na záhady, vědecké podivnosti a tajná spiknutí je Flynn Carsen machr. V hlavní roli se vrací veterán televizní obrazovky Noah Wyle, proslavený Pohotovostí. Schopný knihovník a dobrodruh ale tentokrát stojí v čele celého týmu, který v podzemí Metropolitní veřejné knihovny v New Yorku střeží vzácné historické artefakty. Parta vyzbrojená starodávnými znalostmi i odvěkým hrdinstvím řádu Knihovníků po celém světě vyšetřuje zvláštní úkazy, soupeří s tajnými konspiračními spolky a chrání nic netušící obyčejné lidi před netušenými nebezpečími tajuplného světa magie.
 
Může to znít jako dobrodružný mix mezi Indianou Jonesem a Vládcem 
času, ale Rogers má spíš na mysli trochu jiný fenomén. „V každé epizodě se objevuje nějaká nová záhada nebo bizarní situace,“ říká. „Většina dnešních seriálů už to nedělá, ale my jsme se rozhodli příběhy schválně vystavět jako staré díly Akta X. Ty vždycky začínaly nějakou záhadou, kterou diváci mohli postupně odhalovat a řešit společně s hlavními hrdiny.“ 
 
Carsenovy parťáky čeká mimo jiné střet s ohavným kultem záhadného Hadího bratrstva, které vede nesmrtelný zloduch, a také nesmírně zajímavé, i když ne úplně akademické, debaty. Třeba o tom, že sváry mezi draky ze západu a východu jsou něco jako války hiphoperů ze Západního a Východního pobřeží v 90. letech. Knihovníci zkrátka vypadají jako seriálová novinka, která jen tak v knihovně nezapadne. 

Knihovníci

Film / seriál
Foto Universal Channel

Režie Dean Devlin, Jonathan Frakes

Obsazení John Kim, Lindy Booth, Lesley-Ann Brandt, Jane Curtin, Christian Kane, Bob Newhart, Rebecca Romijn

Délka 45 min.

pondělí 8. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC