Film / seriál

Když srdce i nebe burácí

1982 – historické drama

V červnu 1982 se rozhořel konflikt mezi Izraelem a Libanonem. Školáka Wissama, věčného snílka, ale mnohem víc trápí, že je zamilovaný do své spolužačky.

Dramatický snímek 1982 ukazuje, jak velké dějiny zasahují do osudů obyčejných lidí – školáků i učitelů. Ovšem také potvrzuje, že i romantické snímky dokážou diváky napínat stejně jako ty nejlepší thrillery nebo jim zvednout adrenalin jako akční filmové hity. 

Svět viděný dětskýma očima

Wissama (Mohamad Dalli) vůbec nezajímá nějaká politika, žije úplně obyčejně jako všichni kluci jeho věku – především chodí do školy, snaží se stíhat domácí úkoly a také prožívá svou první lásku. Momentálně je pro něho proto nejdůležitější úkol zorientovat se v umění dvoření. Sebrat odvahu a říct té nejhezčí holce ze třídy, že se vám líbí, to přeci není jen tak! Jenže žije v době a na místě, které lásce očividně nepřejí. Schyluje se totiž k válce, což moc dobře vědí třeba Wissamovi učitelé. 

Jakmile všem začnou nad hlavou burácet stíhačky, na lásku už moc času nezůstane, začne jít o život. Tento opravdu napínavý, ale zároveň paradoxně laskavý snímek napsal i režíroval mimo jiné oceňovaný dokumentarista Oualid Mouaness. Podařilo se mu natočit unikátní snímek, kde sledujete osudy několika postav a zároveň zakoušíte několik druhů strachu. Každého z nich totiž blížící se válka ovlivňuje trochu jinak, ale všem je jasné, že jakmile vzlétnou první letadla, jejich životy už nikdy nebudou stejné. Všemu vévodí Wissamův pohled, který díky dětské naivitě a bezprostřednosti dává vyniknout ještě více děsivosti blížícího se konfliktu. Nádherná je také animovaná pasáž, kde si Wissam představuje všechny ty děsivé stroje, o kterých všichni kolem mluví, ovšem úplně jinak, než bychom my dospělí čekali.

Film 1982 vás dojme, pohladí i trochu vyděsí. Je totiž přesně takový, jaký je i sám život, a to plný všemožných překvapení. Takže se nechte překvapit i vy, jestli dostane Wissam šanci říct své vyvolené, co k ní cítí.

Zajímavost

Režisér Oualid Mouaness vycházel při psaní scénáře i natáčení z vlastních zkušeností. Sám byl v roce 1982 na základní škole a začátek války si pamatuje velmi dobře.

1982

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Oualid Mouaness

Scénář Oualid Mouaness

Obsazení Nadine Labaki, Aliya Khalidi, Rodrigue Sleiman, Gia Madi, Mohamad Dalli, Said Serhan, Zeina Saab de Melero

Délka 100 min.

Rok 2019

Cinemax čtvrtek 1. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC