Film / seriál

Když miluješ film, není co řešit

Když miluješ film, není co řešit

Láska ke kinematografii dokáže člověka pohltit. Někdy dokonce natolik, že nezáleží na tom, CO točíte, ale hlavně ŽE točíte.

Snímek Ed Wood vypráví příběh jednoho takového amerického filmového „maniaka‟. Je jím scenárista a režisér Edward D. Wood, Jr., který v 50. letech minulého století patřil k nejplodnějším autorům Hollywoodu. Sice točil samé „béčkové“ filmy, horory počínaje a erotikou konče, ale hlavní bylo, že točil a měl z toho nesmírnou radost. A tak snímek o zarputilém podivínovi asi nemohl natočit nikdo jiný než Tim Burton. A když víte tohle, určitě neuhádnete, kdo hraje hlavní roli… Přeci legendární Johnny Depp!

Slavnost bezvýznamnosti

Burton mohl natočit snímek, který bude ironizovat Woodovo nadšení i celou tvorbu, vlastně to mohla být docela dobrá komedie. Jenže Burton má podivíny v lásce a výsměch jim v jeho podání nepatří. Ed Wood je naopak filmem, který oslavuje specifické žánrovky z 50. let. Tehdy stačilo mít dobrý titul, hereckou hvězdu a šikovnou reklamní kampaň. Když jste chtěli jít do kina, nemohli jste si pustit trailer, přečíst si hodnocení těch, kteří film už viděli, vyhledávat si zajímavosti a reportáže z natáčení. Často diváci chodili právě na herecké hvězdy a filmy vybírali jen podle názvů. A tak i malá kina v zapadlých koutech USA neměla o diváky nouzi. A právě v této době „zaslíbené‟ tvořil Wood.

On sám a jemu podobní neviděli ve filmech kategorie B nic podřadného, neironizovali žádné žánry, ale byli přesvědčeni, že dělají to nejlepší, co mohou, a svou práci brali opravdu vážně. Tak se stávalo, že podřadný horor měl v sobě víc napětí a energie než soudobé hollywoodské trháky. A to je přesně téma pro Burtona, který má vyloženě slabost pro společenské vyděděnce, kteří šli proti proudu. Také má slabost pro Johnnyho Deppa, jenž Wooda hraje naprosto úžasně. V jeho podání je to člověk, který prostě musí natáčet filmy a jehož Hollywood očaroval natolik, že neváhá investovat vše, co má, jen aby mohl obsadit třeba již chudého Bélu Lugosiho, který ve 20. letech ztvárnil hraběte Drákulu a před válkou si užíval nefalšované slávy herecké superstar. A podobných již zapadlých hvězd, jejichž slávu chce Wood znovu oživit, je ve snímku celá řada.

Hodně výstřední

V Burtonově verzi je Wood muž, který nemá žádná tajemství, miluje hvězdný třpyt, a to doslova. Wood se totiž příliš netajil svou zálibou v ženských šatech a vlastně se hrdě hlásil k tomu, že je transvestita. Občas tak chodil i na plac a někteří se ho ptali: „Jsi homosexuál?‟ „Ne!‟ odpovídal vždy, „Jsem transvestita!‟ Woodovou partnerkou byla dlouholetá přítelkyně a snoubenka Dolores Fuller (Sarah Jessica Parker), jež se snažila nějak vyrovnat jak s jeho zálibou ve vysokých podpatcích a šatech, tak s nesmyslným rozhazováním peněz. Občas Wood utrácel za požitky a drogy tolik, že neměl na zaplacení herců. Jejich angažmá ve Woodových filmech tak často hraničilo s dobrovolnictvím.

Je těžké určit, co vše je ve snímku pravda a co si Burton se scenáristy Scottem Alexanderem a Larrym Karaszewskim přimyslel. Jisté je jen to, že Burton i Wood sdílí stejné nadšení pro film. Ať jde o bizarní téma nebo jistý propadák, když je to baví a mají z tvůrčího procesu radost, nic je v natáčení nezastaví. A tato radost je ve filmu Ed Wood všudypřítomná.

Zajímavost

Film je černobílý a paradoxem je, že právě kvůli tomu byl mnohem dražší, než kdyby Burton zvolil barevný formát.

Ed Wood

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,1 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Tim Burton

Scénář Scott Alexander, Larry Karaszewski

Obsazení Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette, Jeffrey Jones, G.D. Spradlin, Vincent D'Onofrio

Délka 125 min.

Rok 1994

Cinemax pátek 22. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC