Film / seriál

Když ji nemiluješ, není co řešit

Když ji nemiluješ, není co řešit

Přesně jak napovídá název filmu Manželé a manželky, jde o fascinující psychologickou sondu do manželských vztahů. Příběh je navíc vyprávěný zcela jinak, než jsme u mistra žánru zvyklí.

Jelikož hlavní hereckou i autorskou hvězdou je v případě tohoto snímku legendární Woody Allen, můžete se těšit na tradičně propracovanou „konverzačku“ s divadelními prvky. Tragikomický příběh se odehrává kde jinde než na newyorském Manhattanu a ústřední postavy tvoří dvě manželské dvojice. Jedna hned v úvodu filmu oznámí rozchod, a tím vlastně nastartuje rozpad i druhého manželství. Dají se vztahy vracet na začátek a restartovat? Pokud znáte Woodyho Allena, je vám jasné, že jednoduché to rozhodně nebude…

Co oči nevidí...

Celý film působí trochu nervózně, k čemuž hned od začátku přispívá také kamera. Když v úvodní scéně začínají dvě manželské dvojice probírat rozvod, k jejich zmatenosti se přidává také kamera. Trhaně těká z jednoho herce na druhého, jako kdyby nikdo v místnosti (ani kameraman) nevěděl, co si s nastalou situací počít. Sydney Pollack a Judy Davis hrají pár, který se rozvádí. Nejsou na sebe naštvaní, vědí, proč se chtějí rozejít, jsou domluvení, zůstávají přátelé. Zato druhý pár, Woody Allen a Mia Farrow, je naprosto v šoku. Mysleli si, že jejich přátelé jsou tak šťastní! A nyní přichází hlavní zklamání ‒ pokud se tento šťastný pár musí rozejít, mohou spolu vůbec nějací dva lidé žít v harmonii? Není všechno jen marnost nad marnost a každý vztah a každé manželství předurčené k rozpadu?

Tohle je druhý termodynamický zákon. Dřív nebo později se všechno po****. To je moje formule, to není z encyklopedie Britannica.  

A tak se posuneme v čase dopředu. Zatímco Allen od osudné večeře stále pochybuje, jestli je jeho manželství plné kompromisů a často také hádek opravdu tím, co chce, jeho starý přítel své dilema už vyřešil. Pollack žije s mladou instruktorkou aerobiku a je naprosto šťasten. Který muž by také nebyl, když má vedle sebe ženu dokonalého vzezření, která ho obdivuje, a ještě je schopná poslouchat jeho „velezajímavé“ názory na svět. Prostě intelektuálka v trikotu, jak Allenovské. Toto soužití postupně mění i Pollacka, který teď sleduje výživové trendy, cvičí a snaží se držet krok se svou novou partnerkou. Kdo by po takovém vztahu neprahl?

Allenova postava touží zažít něco podobného. Být bezmezně milován a obdivován nějakou krasavicí. A že to není až tak obtížné, jedna mladice si na něho zuby už brousí. Teď už jen zbývá rozhodnout se, zda pokušení podlehnout, či nikoli. Vždyť i on si zaslouží své ztracené mládí! (Jako kdyby se čas dal vracet...)

Přestaňme snít

Jenže i z neodolatelné dívky se časem stane sice krásné, ovšem pouhé tělo. Když i nadpozemská instruktorka začne svého postaršího tatíka nudit hloupými rozhovory o horoskopech, najednou se mu zasteskne po bývalé ženě. A podobným vývojem prochází také Allen. Celý film se točí neustále kolem toho, co od života chceme a co od něho můžeme chtít. Naše představy a touhy totiž velmi často nepočítají s realitou. Vidíme vše idylicky a pak jsme naštvaní, že je vše jinak, než jsme si vysnili. V tuto chvíli se z Allena stane nezvykle moralistní autor, jelikož se vykašle na snění a hledá cestu zpět do reality. Určitě tušíte, co to znamená.

Docela kuriózní fakt je, že ve stejném období procházelo krizí také jeho skutečné manželství s filmovou i reálnou manželkou Miou Farrow. Jak to dopadlo je asi všem známé. Brát Allenovy filmy za morální a jakýsi vztahový vzor by bylo asi příliš silné kafe. Raději se na Manžele a manželky dívejte jako na zábavnou satiru každodennosti, která může i nemusí mít dobrý konec. Hlavní je se při všem dobře bavit.

Manželé a manželky

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,3 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Woody Allen

Scénář Woody Allen

Obsazení Woody Allen, Mia Farrow, Judy Davis, Sydney Pollack, Juliette Lewis, Liam Neeson, Lysette Anthony

Délka 103 min.

Rok 1992

Cinemax úterý 22. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC