Film / seriál

Jersey Boys: Muzikál podle Clinta Eastwooda

Jersey Boys

Clint Eastwood a muzikál? I k tomuto nečekanému spojení došlo díky filmu o historii americké skupiny The Four Seasons plného chytlavých populárních songů.

Pětaosmdesátiletý Eastwood se jako herec i režisér zaměřuje hlavně na westerny, drsné kriminálky, válečné akce a sportovní dramata. Jeho nápad natočit muzikál tak mohl znít někomu podivně. Nicméně Eastwood má nepopiratelný cit pro hudbu. Ke svým filmům si ji často sám skládá a v 80. letech natočil i dva hudební snímky – životopis jazzového saxofonisty Charlieho Parkera (Bird) a country drama Honky Tonky Man.
Navíc se v případě Jersey Boys nepouštěl do neznáma. Na divadle se muzikál stal hitem ověnčeným čtyřmi prestižními cenami Tony. Jestli chcete vědět proč, zajeďte si do Londýna nebo na Broadway, kde se show stále hraje nepřetržitě několik let. Nebo se podívejte na Eastwoodovu filmovou adaptaci.
I ta vypráví bouřlivé osudy čtyř mladíků z chudinské čtvrti New Jersey, kteří stvořili hudební ikonu 60. let The Four Seasons. Jejich pokusy, úspěchy, pády, vztahy s mafií a rodinné krize doprovázejí písničky, které formovaly celou generaci. Jersey Boys tak patří mezi tzv. jukebox muzikály, které nabízejí kromě příběhu i spoustu známých hitů.
Eastwood do hlavních rolí nevybíral hvězdy, ale talenty, které umí hrát i zpívat. Roli frontmana skupiny Frankieho Valliho dal Johnu Lloydu Youngovi, který ji důvěrně znal už z divadla a dokonce si za ni odnesl cenu Tony.
„To, že někdo slavnější z filmové verze vyšoupne herce, který roli hrál jako první na divadle, se stává až moc často. Bál jsem se, že s postavou, která pro mě hodně znamená, bude díky filmu spojený někdo jiný. Hodně se mi ulevilo, že ten někdo jsem já!“ chválil si Lloyd Young režisérovo rozhodnutí.

John Lloyd Young o Jersey Boys

„Není to obyčejný jukeboxový muzikál. Když se podíváte zblízka, uvidíte, že Jersey Boys jsou dramatem o jedné kapele a pochopíte, že spojení tohoto muzikálu z Broadwaye s Clintem Eastwoodem dává smysl. Ten životopisný příběh je poutavý. Z písní byste nepoznali, že je napsala parta kluků z New Jersey, která znala místní mafiány. To kriminální podsvětí, stín bez světla – to je Clintův styl.“

Jersey Boys

Film / seriál
Hodnocení FDB 74.2 %
Foto Profimedia.cz

Režie Clint Eastwood

Obsazení Christopher Walken, Freya Tingley, Vincent Piazza, Kathrine Narducci, Sean Whalen, Mike Doyle, Jeremy Luke

Délka 134 min.

Cinemax neděle 4. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC