Film / seriál

Jeden koláč, prosím!

Jeden koláč, prosím!

Co všechno byste byli ochotni podstoupit, abyste ulevili milovanému člověku od bolesti, která ho sžírá každý den víc a víc? Mladý Vele je pro svého otce odhodlaný vyzkoušet vše, co jde, i když to znamená použít Tajnou přísadu.

Vele pochází z chudých poměrů. Pracuje jako mechanik na trati, nedostal již několik měsíců zaplaceno a co je nejhorší, jeho milovaný otec pomalu a bolestivě umírá na rakovinu plic, která již metastázuje po celém těle. Snímek Tajná přísada režiséra Gjorce Stavreskiho představuje bídu, bezmoc, boj člověka s neporazitelnou chorobou a utrpení jeho nejbližších bez jakéhokoli přikrášlování. Ačkoli se může zdát, že sledováním tohoto filmu máte na depku zaděláno, opak je pravdou – je to milý, zábavný, vtipný, až by se dalo říci roztomilý film. I když nutno přiznat, že jen pro nátury, které snesou černý humor.

Svérázy jedné léčby

„Chutná to jak nějakej nechutnej mix aspirinu a skořice…“, stěžuje si Sazdo, Veleho otec, trpící velkými bolestmi, které mu způsobuje stále se rozšiřující rakovina, ve chvíli, kdy polyká léky. Vele jen rozpačitě odvrátí hlavu na stranu, aby si otec nevšiml výrazu v jeho tváři. Rodina již totiž nemá na drahé léky, a tak jen rozdrtil lék proti bolestem hlavy, přidal do něj trochu koření a otci jej podává jako nový lék na jeho nemoc.

Kámo, zachránit tě můžou jenom drogy a rock’n’roll

Na začátku filmu můžeme sledovat Veleho a jeho bratrance Dzehma, kteří sedí v bytě léčitele, jež jim nabízí za těžké peníze malou lahvičku plnou „paměťové vody“, která má být zázračným všelékem. Prý v těle nastartuje zázračný proces, díky kterému si tělo vzpomene, jak proti jakékoli nemoci bojovat. Vele a Dzehm se ale nakonec s léčitelem nedomluví, a tak odcházejí domů s prázdnou.

Zázračná bylina

Jednoho dne je Vele se svými kolegy požádán místní policií, aby jim pomohli vypátrat úkryt drog, který by se měl nacházet v jednom z vlakových vozů. Náhoda tomu chtěla, že Vele je tím, kdo úkryt odhalí. Než aby nález ohlásil se však v mikrosekundě rozhodne vše popřít, balíček schová zpět na místo a ostatním tvrdí, že nic nenašel. Do skrýše se poté vydá hned po skončení šichty, aby zjistil, co vlastně našel. Mimo několika stovek pilulek s extází nachází i sáček plný marihuany, kterou se pokusí hned prodat. To se mu ale ne a ne podařit, a tak vymyslí pro marihuanu jiné využití – jeho otci je totiž každým dnem hůř a hůř, a tak mu upeče koláč s tajnou ingrediencí. A asi již všichni dobře tušíme, co tou ingrediencí ve skutečnosti je. Před otcem ale pravé složení musí tajit, ten totiž marihuanu nenávidí a její uživatele odsuzuje. Namluví mu tedy, že koláč dostal od jistého léčitele, který si přeje zůstat v anonymitě. Tráva má ale nečekané účinky – nejen, že otce postupně opouští bolesti, ale vypadá to, že mizí i samotná rakovina. No, asi si dovedete představit, že takový zázrak se před sousedy nedá jen tak utajit. A neutají se to ani před samotnými dealery, kteří mezitím již naštvaně pátrají po celém městě a hledají toho, kdo jim jejich skrýš vybílil…  

Balkánci černé komedie prostě umí, což potvrzuje ve všech ohledech i Tajná přísada. Tak se posaďte k televizi, zakousněte si chleba s ajvarem, zapijte to rakijí a dejte pozor, ať vám nezaskočí, až vyprsknete smíchy.

Blagoj Veselinov

Vystudoval herectví na Fakultě dramatických umění v makedonské Skopji. Svou kariéru odstartoval jako divadelní herec, ale díky talentu, obrovskému úsilí a snadno zapamatovatelnému obličeji mu dveře filmu nezůstaly dlouho zavřené. Mimo Tajné přísady se do paměti divákům zapsal také svou rolí v úspěšném snímku Jako bych tam nebyla nebo o rok mladším Punk‘s Not Dead.

Zajímavost

Nápad zapéci marihuanu do koláče a uzdravit tak na smrt nemocného otce režiséra napadl v souvislosti s tím, že v jeho zemi mnoho lidí nedosáhne na kvalitní lékařskou péči, a tak se svěřují do rukou falešným doktorům a léčitelům, kteří přicházejí mnohdy s absurdními léčebnými postupy.

Koukněte i na

Klub poslední naděje

Píše se rok 1983 a elektrikář Ron Woodroof se dozvídá od lékařů nemilou zprávu – má AIDS a zhruba tak 30 dní života. Jeho stav je prý neřešitelný, a tak ho posílají domů na dožití. S tím se ale Ron odmítá smířit a odjíždí do Mexika, kde se zapojí do obchodu s neschválenými léky. Na cestě potká Rayona, který má stejnou diagnózu a se kterým se po krátkém uvážení rozhodnou tyto léky dovážet i do USA. Zde chtějí pacientům s podobnou diagnózou dopřát možnost posledního boje o život, kterou jim obyčejní lékaři sebrali.

Tajná přísada

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Ďorče Stavreski

Scénář Gjorce Stavreski

Obsazení Blagoj Veselinov, Anastas Tanovski, Aksel Mechmed, Aleksandar Mikic

Délka 101 min.

Rok 2017

Cinemax čtvrtek 5. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC