Film / seriál

Je mi ze sebe špatně

Je mi ze sebe špatně – komediální drama

Smích, smutek i znepokojení – takové pocity vyvolává norsko-švédská absurdní tragikomedie Je mi ze sebe špatně režiséra Kristoffera Borgliho.

Severská dramata či tragikomedie prostě Seveřané umí. Jsou to snímky, které přináší divákům známá témata, ale nabízí je se zcela odlišným pohledem, než jsme zvyklí. Zmiňme třeba diváky i kritikou ceněné Krásné bytosti nebo Nejhoršího člověka na světě. A mezi ně se bezesporu řadí i Borgliho satirická komedie Je mi ze sebe špatně z roku 2022, ve které zobrazuje toxický vztah mladé dvojice, který vyústí do děsivých úrovní narcistické sebeprezentace. Je to první Borgliho celovečerní film, který byl v roce 2022 vybrán na Filmový festival v Cannes do sekce Un Certain Regard. U nás získal první cenu na Festivalu skandinávských filmů SCANDI.

Hlavně aby ten druhý nevyhrál

Mladý pár Signe a Thomas spolu nezdravě soutěží, kdo na sebe strhne větší pozornost. Thomas je konceptuální umělec, který dělá instalace z kradeného nábytku, Signe pracuje jako baristka a myslí si, že je vtipnější, charismatičtější a zajímavější než ostatní lidé. Vše nabere obrátky, když se Thomasovi začne dařit a projeví o něj zájem média. Signe jeho úspěch doslova ničí, a proto se rozhodne pro zoufalý pokus vše zvrátit. Postupně si vymýšlí a vypouští kolem sebe nepravdy ve svůj prospěch. Zlatým finále je její předstíraná nemoc, kterou si přivodí díky ruským práškům, které na jejím obličeji vytvoří vředovitou vyrážku, aby na sebe přitáhla pozornost a soucit nejen Thomase. Právě zde začíná režisér skvěle vykreslovat charaktery obou postav v situacích, kdy se chce člověku smát, ale zároveň zažívá vlnu odporu a mrazení. On už jen pohled na znetvořenou tvář Signe vyvolává známý pocit: Nechci se dívat, ale nedokážu odtrhnout oči.

Narcisti se vždycky prosadí.
Signe

Pro úspěch všechno

Dnes jedenatřicetiletá norská herečka Kristine Kujath Thorp svoji Signe zahrála brilantně, její vnitřní zášť přímo probublává napovrch jejího charakteru. A režisér Borgli jejím prostřednictvím diváky nešetří. V postavě Signe nekompromisně vykreslí touhu po úspěchu, sebeprezentaci a pozlátkové slávě. Na příkladu jednoho páru ukazuje, jaký je dnešní svět, jak jednoduché je stát se slavným de facto pro nic, a jak povrchní je dnešní společnost.

Některé scény jsou drastické, Signe doslova destruuje své tělo. Nemůže pořádně jíst, zvrací krev, ale ani to jí nezabrání dělat dál vše pro to, aby se dostala na první strany bulváru či podepsala smlouvu s modelingovou agenturou. V jejích imaginacích, které prochází dějem, dojde nejdál asi v případě, kdy si představuje svůj vlastní pohřeb jako VIP událost.

Šílené, říkáte si? V dnešní době bohužel reálné. The Hollywood Reporter o filmu napsal: „Děsivě, ostudně, zábavně povědomé. Malá zlomyslná pochoutka, kterou si užijete.“ Nelze než podepsat.

Kristine Kujath Thorp (* 23. dubna 1992)

Po několika vystoupeních v krátkých filmech a televizních seriálech získala svou první filmovou a zároveň svou první hlavní roli v nezávislé komedii Ninjababy (2021), za kterou získala cenu Amanda, jako nejlepší herečka v hlavní roli. Následující rok si získala pozornost svou hlavní rolí patologického narcisty v satirickém filmu Je mi ze sebe špatně. V roce 2023 byla oceněna jako jeden z deseti nejslibnějších evropských herců cenou Shooting Stars a zahrála si po boku Madse Mikkelsena v německo-skandinávském dobovém dramatu Bastarden.

Je mi ze sebe špatně

Film / seriál
Hodnocení FDB 55 % Hodnocení redakce
Foto © 2022 Film i Väst, Profimedia.cz

Režie Kristoffer Borgli

Obsazení Kristine Kujath Thorp, Henrik Mestad, Anders Danielsen Lie, Seda Witt, Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen, Andrea Bræin Hovig, Ingrid Vollan

Délka 95 min.

Rok 2022

Cinemax pátek 10. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC