Film / seriál

Ikarie XB1

Z filmu Ikarie XB1

Všichni fanoušci žánru Sci-Fi by teď měli zpozornět. Jako zjevení se vrací legendární český film Ikarie XB 1, který dosti neprávem upadl v zapomnění. Nemusíte se obávat, nejde o další návštěvníky, naopak, černobílý snímek z roku 1963 ani v nejmenším nepřipomíná bláznivé komunistické agitky.

Už samotný začátek, potácející se zraněný muž, zaujme svou tajemnou atmosférou a okamžitě zatoužíte vědět víc. To se vám také splní. Pomocí retrospektivy se ponoříme do minulosti hlavního hrdiny a ocitneme se na palubě vesmírné lodi s dalšími spolucestujícími. Mise této lodi byla jasná – dostat se do soustavy Alfa Centauri. Čtyřicet členů posádky vede z počátku v podstatě poměrně běžný život, i když jsou uprostřed neprobádaného vesmíru.

Zamilovávají se, přátelí se, chtějí se bavit, být šťastní, povídat si, takto společensky a bez problémů proběhne první část cesty, asi čtyři měsíce. Jenže idyla netrvá nikdy věčně… Narazí na vrak lodi, který ukrývá atomové zbraně a co čert nechtěl, samozřejmě vybuchnou. Pak už jde všechno z kopce. Posádka musí začít řešit nečekané problémy, čelit podivným ozářením, upadající morálce a vzrůstající agresivitě některých členů. A při tom všem se stále přibližují k neprozkoumaným planetám, kde by se mohl ukrývat život…

Vesmírná odysea z Československa

Ikarie je opravdovou lahůdkou mezi klasickými sci-fi snímky. Na tehdejší československé poměry a technické možnosti je to velmi nápaditý a propracovaný film. Samozřejmě že nám tehdejší efekty přijdou úsměvné, ale tehdy to byla opravdová pecka. Kulisy působí studeně a odtažitě, čímž umocňují napětí a podporují tajemnou a v druhé půli i temnou atmosféru. Kostýmy nejsou nijak přehnané, svou umírněností a funkčností se možná trochu podobají dnes už klasice – Star Treku. Ale především minimalismus, tajemno i jakási temná podivnost v ledasčem připomínají Kubrickovu poetiku. Skoro by se chtělo říct, že ještě než natočil Vesmírnou odyseu, musel vidět českou Ikarii.

V šedesátých letech u nás vznikaly umělecké klenoty napříč filmovými žánry. Jistě, o tomto filmu se v pozdějších letech příliš nemluvilo, protože socialistické myšlenky a velkého ruského bratra naprosto vytěsnil a soustředil se na osudy konkrétních lidí. Občas to někteří kritici filmu vytýkají, že první polovina je ve znamení komunitního života a ne akce. Jenže v tom je kouzlo této filmové perly – v pomalosti, v určité obyčejnosti, i když se vše odehrává na palubě vesmírné lodi, a také ve výborném obsazení. Hlavně Zdeněk Štěpánek a Dana Medřická se ukazují v polohách, ve kterých je běžný divák nezná.

Tohle tajemné vesmírné drama prostě musíte vidět.

Zajímavost – Podle tohoto filmu, Ikarie, byl později pojmenován i český sci-fi časopis, který se nakonec přejmenoval na XB1.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Ikarie XB1

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.4 %
Foto Československo

Režie Jindřich Polák

Scénář Pavel Juráček, Jindřich Polák

Obsazení Zdeněk Štěpánek, Radovan Lukavský, Dana Medřická, Miroslav Macháček, František Smolík, Jiří Vršťala, Svatava Hubeňáková

Délka 84 min.

sobota 4. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC