Film / seriál

Gangsteři jak se patří

Gangsteři jak se patří

Gangsterky, které mají šťávu a drive, se zase tak často nevidí. Hvězdně obsazená podívaná z roku 2001 patří k výjimkám.

Když chce protřelý gangster odejít do důchodu, nikdy to není jen tak. Nick Wells je profesionální zloděj, kterého už život mimo zákon zmáhá a rád by si užíval zaslouženého odpočinku a své ženy. Jenže to by ve městě nesmělo být uloženo vzácné zlaté žezlo patřící francouzským panovníkům a mladý nadšený zlodějíček, který chce svou kariéru nastartovat ve velkém. Tohle je příliš velké lákadlo na to, aby Nick odmítl...

Nick Wells (Robert De Niro) se drží jednoduchého pravidla: Nikdy se nepouštěj do akce tam, kde žiješ. Jenže za ním přijde starý parťák Max (Marlon Brando), že má kontakt na mladého podivína přímo z archívu v Montrealu, kde je uložený onen poklad, a je rozhodnuto. Jejich spojka jménem Jack (Edward Norton) si nechává říkat Brian a působí poněkud, jemně řečeno, nevyrovnaně. Tato povedená trojka táhne celý film a bohatě to stačí. De Niro jako Nick je tichý, unavený, připravený odejít na odpočinek a loupeže se mu už po všech těch letech příčí. Norton hraje jeho pravý opak, je mladý, dravý, chce si urvat co nejvíce peněz i věhlasu, jenže tím vším tak akorát leze Nickovi na nervy. Brandův Max je pak jakýmsi průsečíkem, své nejlepší dny má už za sebou, stále však umí pouštět hrůzu a jeho jméno v kriminálním světě stále něco znamená.

Pánům samozřejmě ještě sekunduje dáma, Nickova přítelkyně Diane (Angela Bassett), ale nutno podotknout, že tato postava se scenáristům až tak nepovedla. Ač je Angela Bassett dobrá herečka, Diane je ztělesněním všech možných klišé, kterak se zamilovaná dívka snaží svého milého dostat ze světa zločinu na správnou cestu. Kdyby ji vyškrtli, zase tak moc by se nestalo.

Jinak má film drive, a to hlavně zásluhou vtipných dialogů. A samozřejmě nechybí další náležitosti, které má správná gangsterka mít – místo loupeže je v podstatě nedobytné, naši hrdinové jsou však hlavy pomazané a vymyslí geniální plán. Můžete se těšit i na pár napínavých honiček a také na moderní high-tech hračky, jako jsou miniaturní kamery a infračervené detektory. Možná si teď řeknete, to už známe, to je ohraná písnička, ale režisér Frank Oz vás vždycky překvapí nějakým nečekaným zvratem.

Kdo s koho je poctivá gangsterka, ve které jde hlavně o postavy, o jejich životy a myšlení. Oz se vyhýbá prvoplánovým honičkám, kaskadérským scénám, kdy lítají vzduchem náklaďáky a jeden padouch zdemoluje prakticky celé město. Jistě, jde především o film k pobavení, odreagování se, ovšem Oz dokazuje, že i zábava se dá dělat kvalitně.

Kdo s koho

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Frank Oz

Scénář Lem Dobbs, Scott Marshall Smith

Obsazení Robert De Niro, Edward Norton, Marlon Brando, Angela Bassett, Gary Farmer, Jamie Harrold, Paul Soles

Délka 124 min.

Rok 2001

Cinemax středa 11. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC