Film / seriál

Fotbal je bůh.

Kluci z Bromley – britská komedie

Dospívání, láska a fotbal k sobě ve Velké Británii patří stejně neodmyslitelně jako smažené hranolky s rybou. Obzvlášť na začátku sedmdesátých let.

Fotbal se jako nejpopulárnější sport na planetě dostává na plátna kin a televizní obrazovky poměrně často. Filmy o kopané lze rozdělit na dva typy. Většinu tvoří dramata popisující cestu některé z fotbalových legend či klubu za slávou, která se nakonec, přes všechny překážky, zaslouženě dostaví (Pelé: Zrození legendy). Druhý typ filmů, které jsou ve výrazné menšině, se pak věnuje “malému” fotbalu. Takovému, který se nehraje před davy diváků a televizními kamerami, ale na vesnických pláccích za kibicování hrstky místních strejců (Okresní přebor). Ačkoliv i zde jde o fotbal až v první řadě, příběhy provází obvykle humor a nadhled a diváci je milují. A přesně takový je i britský film Kluci z Bromley.

Mimo záře reflektorů 

Premier League je nejsledovanější liga světa. I ti, kdo se o fotbal nezajímají, dokážou vyjmenovat alespoň tři slavné kluby, které v této soutěži figurují. Ale kdo kdy slyšel o FC Bromley? Správně, nikdo. Nebo téměř nikdo. Přesto má i tenhle zapomenutý klub ze severního Kentu své skalní příznivce. Minimálně čtyři, nepočítáme-li jeho majitele. Nejvěrnějším z nich je patnáctiletý David, samotář, kterému to ve škole moc nejde, s otcem si rozumí asi jako Tom s Jerrym a jehož jedinou láskou je tým FC Bromley. Tomu je ochoten obětovat doslova vše. 

Vzepřít se katastrofě

Jeho milovaný klub však míří nezadržitelně k zániku, s čímž se David odmítá smířit. Jak ale pomoci týmu, na jehož zápasy chodí pozdě i jeho vlastní hráči (pokud vůbec) a počet inkasovaných gólů nedokáže publikum ani spočítat? S touhle „mission impossible“ Davidovi pomůžou Derek, Roy a Peter, tři outsideři a skalní fanoušci FC Bromley, a také krásná a chytrá dcera ředitele klubu Ruby. Záchranná akce se však brzy zvrtne. Jediný způsob, jak se vyhnout katastrofě, je přistoupit na Davidův riskantní plán…

Pozvánka do ochozů

Skvěle obsazená komedie Kluci z Bromley chytne za srdce všechny, kteří fandí fotbalu, jaký hrají kluci na pláccích za domem jen tak, pro potěšení, a také ty, kteří si rádi připomenou rozpaky a trapasy provázející první rande. Bonusem pro znalce 70. let je pak šustění zvonových nohavic, přehlídka mrožích knírů, rockové hudby i retro aut třpytících se chromovými doplňky. A jedna zajímavost na závěr – příběh vychází ze skutečných událostí, jak je zaznamenal, zapsal a knižně vydal Dave Roberts alias David, dnes úspěšný spisovatel a samozřejmě i nadále věrný fanoušek FC Bromley.  

Kluci z Bromley 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Steve Kelly

Obsazení Martine McCutcheon, Alan Davies, Jamie Foreman, Brenock O'Connor, Adam Deacon, Ewen MacIntosh, Daniel Hill, Lucy-Jane Quinlan…

Délka 106 min.

pondělí 1. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC