Film / seriál

Filmová rencenze – Joker a jeho tlapky

DogMan – francouzský thriller

Fanoušci básní o vydařeném comebacku: DogMan je po letech prvním výraznějším režijním počinem Luca Bessona, filmaře, jejž mnozí dodnes vzývají coby autora kultovních děl „devadesátek“.

Řekneme-li, že jde o příběh invalidního vyděděnce s nevyřešenou sexuální identitou, řadu diváků to odradí. Douglas, jeho ústřední postava, je ovšem po hříchu originálním antihrdinou (jakkoli se nevyhneme srovnání s Phillipsovým Jokerem, s nímž jej pojí podobný osud i osobnostní založení). Poté, co Douga řečeného DogMan zmrzačí jeho vlastní otec a společnost mu opakovaně dá najevo, že s lidmi jeho typu nepočítá, žije ve vybydlené továrně se smečkou psů, jimž říká děti a které považuje za jediné lásky hodné bytosti široko daleko. Postupně si je vycvičí tak, že pro svého pána dokážou krást a posléze i zabíjet ty, kteří si to podle něj zaslouží. Svéráznou tlapkovou patrolu opouští jen o pátečních večerech, kdy se v blízkém travesti klubu proměňuje v charismatickou šansoniérku a na chvíli milosrdně zapomíná, kým je a co ho tíží.

Bessonova novinka není bez chyb a obzvláště v druhé půli sem tam sklouzne ke klišé. Režisér, jenž dal světu Leona či Brutální Nikitu, nicméně ani po třiceti letech neztratil cit pro mísení žánrů. Tomu, co by v rukou jiného tvůrce zcela jistě skončilo jako nestravitelná artová šablona, dokázal dát tvar se širokým diváckým potenciálem. K sugestivitě Bessonova snímku velkou měrou přispívá i herecký výkon Caleba Landryho Jonese, jemuž se v komplikované postavě podařilo najít hned několik šťavnatých poloh, a lze očekávat, že si na něj americká filmová akademie vzpomene s oscarovou nominací.

Škoda jen, že jako celek DogMan nepůsobí konzistentně – jako by mu občas docházel dech a nevěděl, kam přesně by měl směřovat. Neotřelým finále, jež se pohybuje na pomezí brutálního „akčňáku“ a rodinné komedie, jako by nám však Besson jasně vzkazoval, že s ním ještě zdaleka nemáme přestat počítat.

DogMan

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Bioscop

Režie Luc Besson

Obsazení Caleb Landry Jones, Jojo T. Gibbs, Christopher Denham, Clemens Schick, Iris Bry, Marisa Berenson, Grace Palma

Délka 113 min.

Rok 2023

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC