Film / seriál

Drsnější, akčnější a bezohlednější

Sedm statečných – western

Pustit se do remaku klasického snímku Sedm statečných je sebevražedná mise. Zvláště když má ikonická verze z roku 1960 statisíce věrných fanoušků.

Přesto výsledek předčí očekávání. Snad i proto, že režisér Antoine Fuqua měl k ruce nejen skvělé herce, ale i špičkové scenáristy jako třeba Nica Pizzolatta, autora skvělé série Temný případ.

Akce plodí reakci 

Píše se rok 1879. Ocitáme se v městečku Rose Creek. Jeho obyvatelé, vesměs bohabojní, ale chudí farmáři, jsou vydíráni chamtivým magnátem Bartholomewem Boguem, který se rozhodl zabrat jejich půdu. Poté, co se svými muži vypálí kostel a zavraždí několik mužů a žen, nezbyde zoufalým obyvatelům než vyhledat pomoc. Volba padne na osamělého lovce lidí Sama Chisholma (Denzel Washington). Ten se zprvu zdráhá pomoci. Teprve Bogueovo jméno jej přiměje dát dohromady partu pistolníků a zorganizovat důmyslnou obranu Rose Creek před soukromou armádou bezohledného těžaře. Na první pohled by se mohlo zdát, že je tedy vše při starém, ale jen na první pohled.

O co přijdem v požáru, to najdem v popelu

Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina?

Nová verze filmu se od původní předlohy liší v mnoha ohledech – tempo vyprávění nabralo spád, příběh a postavy jsou drsnější i jaksi špinavější. Vedle Boguea působí Calvera blahé paměti téměř jako lidumil – vždyť vesničany okrádal jen proto, aby nakrmil vlastní muže poté, co mu vyschly příjmy z bankovních loupeží a ani vytřásání kostelních pokladniček nikam nevedlo. Bogue vraždí pouze pro zisk a bez jakýchkoliv výčitek. Podobně dopadá srovnání Chrise se Samem Chisholmem. První pomáhal vesničanům nezištně až na hranici sebeobětování, snad pro záchranu vlastní duše, Chisholmovi jde jen o pomstu. Divák se zkrátka neubrání při sledování filmu porovnávat paralely i odchylky mezi oběma verzemi a nutno říct, že je to zábava.

Hvězdné obsazení

Nad všemi hereckými hvězdami, které ve filmu vystřílely své bezedné zásobníky, ční trojice Denzel Washington, Peter Sarsgaard a Ethan Hawke. Denzel Washington jako mlčenlivý muž v černém dokonale naplňuje představu nesmlouvavého mstitele, Sarsgaard jako padouch Bogue šíří kolem sebe nefalšovaný strach i odpor a Ethan Hawke přesvědčivě oživil běsy odstřelovače Goodnighta Robicheauxe trpícího posttraumatickým syndromem.

Posledním překvapením je etnicky pestré složení sedmi statečných pistolníků, které jde vstříc historickým reáliím. Ať se nám to líbí, nebo ne, v dobách skutečného Divokého západu totiž mezi honáky a pistolníky běloši skutečně nepřevládali. Vítejte v novém, realistickém světě sedmi statečných.

Antoine Fuqua

Tento americký režisér, který začínal jako tvůrce hudebních a reklamních spotů, nespolupracoval s Denzelem Washingtonem a Ethanem Hawkem poprvé. Už v roce 2001 oba obsadil do svého krimi thrilleru Training Day, jenž Denzelu Washingtonovi vynesl Oscara. V současnosti Antoine Fuqua pracuje na filmu The Man Who Made It Snow s Jakem Gyllenhaalem. Film zobrazující drsné praktiky medellínského kartelu by měl mít premiéru v roce 2022.

Sedm statečných

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Antoine Fuqua

Scénář Nic Pizzolatto, Richard Wenk

Obsazení Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier

Délka 132 min.

Rok 2016

Cinemax sobota 13. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC