Film / seriál

Zločinecký ráj

Brazilský akční thriller Divize

Co dělat, když na zločince už nestačí běžné policejní metody a mezi lidmi se šíří zděšení a strach?

Nejlepším řešením je vykašlat se na klasické metody a povolat do služby „kreativnější“ zaměstnance. Snímek Divize se vrací do roku 1997, kdy v Riu de Janeiru bylo běžně unášeno 11 lidí měsíčně. Tamější mafie začínala město naprosto ovládat. A tak se jedinou nadějí pro všechny stali kontroverzní agenti ‒ důstojník Mendonça, který má na kontě 100 mrtvých, a zkorumpovaný policista Santiago. Oba jsou zvyklí na ledacos, ale prostředí, v němž se ocitnou, předčí všechny jejich nejhorší noční můry.  

Exotika s příchutí smrti

Systém prolezlý skrz na skrz korupcí a zločinem nelze napravit lusknutím prstu. Jak děsivé bylo a zřejmě stále je takové prostředí, ukazuje brazilský snímek vycházející z reálných událostí. Členové bohatých rodin mizí pomalu jako na běžícím pásu a únosci vždy požadují ohromné výkupné. Není to žádná hra. Je to krutá realita, kdy jsou oběti únosů mučeny a jejich rodiny jsou bezmocné. Únosci jsou často bývalí elitní policisté, kteří navíc stále spolupracují se současnými policejními špičkami. Ať to vezmete z kteréhokoli konce, vždycky narazíte na zločince a totálně zdevastovaný policejní i právní systém. 

Divizi režíroval Vicente Amorim, jemuž se podařilo najít klíč, jak tento drsný svět velmi realisticky převést na filmové plátno. Jsou zde akční sekvence s pronásledováním, úniky i přestřelkami, ale celkově je tempo vyprávění velmi pozvolné a příběh se soustředí spíš na celkovou atmosféru a zachycení zločineckého prostředí. Postavy navíc nejsou vykresleny jednoznačně, takže občas si nebudete jisti, kdo na které straně vlastně stojí. Svým způsobem nelze o žádné z postav říct, že by byla bez poskvrny. Jsou tu jen zlí a ti ještě horší. Díky tomu je snímek opravdu velmi temný, ale podle všeho velmi přesně kopíruje realitu.

Poměrně neobvyklá oproti klasických akčňákům amerického střihu je také barevnost. Filmaři si vyloženě libují ve žlutých odstínech nouzového či večerního pouličního osvětlení. Rio de Janeiro tak není nádherným velkoměstem s dechberoucími plážemi plnými snědých krásek, ani městem plným hudby a tance. Je to město plné temných uliček, které budí především hrůzu a v nichž za každým rohem může číhat smrt.

Divize je proto především napínavým thrillerem, u něhož rozhodně nečekejte happy end, v němž dva policisté s pochybnou minulostí vyčistí město od zločinu a konečně přijde zářná a růžová budoucnost. Je to mrazivý a znepokojivý snímek ze světa, jemuž vládnou drogové kartely a kde jedinou spolehlivou ochranou je neustále nabitá zbraň.  

Zajímavost

Brazílie stále patří k nejnebezpečnějším zemím světa, podle statistik tam každou hodinu dojde k sedmi vraždám.

Divize

Film / seriál
Hodnocení FDB 35 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Vicente Amorim

Obsazení Silvio Guindane, Erom Cordeiro, Marcos Palmeira, Natália Lage, Dalton Vigh, Thelmo Fernandes, Vanessa Gerbelli

Délka 134 min.

Rok 2020

Cinemax středa 13. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC