Film / seriál

Deset důvodů, proč tě nenávidím, aneb Shakespeare 20. století

Deset důvodů, proč tě nenávidím – romantická komedie

I romantika může být sranda. Zvláště když se potrhlá středoškolačka (Julia Stiles) s ještě potrhlejší rodinou rozhodne nikdy nezamilovat. Je jasné, že ten pravý ji čeká hned za rohem, i když je to podle školních drbů málem kriminálník (Heath Ledger).

Asi byste jen stěží hledali rozdílnější sestry, než jsou ty Stratfordovy ve filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím. Zatímco Bianca je křehká romantická a také dost naivní duše, která touží po velké lásce, ale hlavně chce konečně vyrazit na rande, Kat je naopak postrach všech spolužáků. Je upřímná, nebere si servítky, je také až nebezpečně inteligentní a rozhodně nechce s nikým a nejlépe nikdy randit. A to je pro Biancu problém, jelikož jejich táta (lehce šílený porodník) rozhodl, že Bianca může vyrazit na rande, jedině když bude mít rande také Kat.

A tak začíná bláznivá honba na „ženichy“. Samozřejmě že Kat nepůjde na rande jen tak s někým a navíc dobrovolně, je potřeba vymyslet nějakou past, do které však nebude Bianca lákat jen svou sestru, ale také školního vyvrhele Patricka, který by se měl díky své temné pověsti ke Kat hodit. Jak všechno dopadne je už předem zřejmé. 

Moderní pohádka

Tato romantická komedie vychází ze světoznámého příběhu Zkrocení zlé ženy Williama Shakespeara. Julia Stiles jako Kat je onou zlou ženou, kterou dokáže k rozumu přimět jedině ten správný muž. A i když to tak z počátku nevypadá, Patrick takovým mužem opravdu je. Jistě, že se ti dva do sebe zamilují. Jistě, že před šťastným koncem přijdou nějaké komplikace, ať vše není tak jednoduché. Jistě, že také Bianca pochopí, že k dokonalému rande nestačí jen dokonale vypadající kluk. 

Prostě tato romantická komedie má vše, co by dobrý příběh měl obsahovat. Film je zábavný i dojemný, v závěru i jemně poučný, a hlavně je skvěle obsazený. I když jde o žánr opravdu spíše odpočinkový, Stiles s Ledgerem své role vystřihli s veškerou profesionalitou. K tomu ještě stačí přidat dobrou poprockovou hudbu a atraktivní prostředí a divácký úspěch je zaručen. A aby nikdo nebyl na pochybách, že scenáristé se opravdu inspirovali slavným dramatikem, Williama Shakespeara budou neustále připomínat dvě z vedlejších postav trefně zakomponovanými citacemi a odkazy. I romantická komedie může být inteligentní a zábavná zároveň, jak dokazuje Deset důvodů, proč tě nenávidím.    

Zajímavost

Julia Stiles se původně ucházela o roli Bianci, role sarkastické Kat jí však nakonec sedí mnohem víc. 

10 důvodů, proč tě nenávidím

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,4 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Gil Junger

Scénář William Shakespeare (divadelní hra), Karen McCullah, Kirsten Smith

Obsazení Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik, David Krumholtz, Andrew Keegan, Susan May Pratt

Délka 97 min.

Rok 1999

Cinemax úterý 20. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC